Wekdienst 4/4: MLK 50 jaar geleden vermoord en oude zeemijn geruimd

Aangepast
ANP / Beeldbewerking NOS

Goedemorgen! Vandaag is het 50 jaar geleden dat Martin Luther King werd doodgeschoten in Memphis en vanmiddag wordt een oude Duitse zeemijn die werd gevonden in het IJ tot ontploffing gebracht op het Markermeer.

Het weer is wisselvallig. De dag start bijna overal droog, maar later vallen er buien met onweer, hagel en windstoten. De zon laat zich af en toe even zien. Het wordt zo'n 15 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag is het 50 jaar geleden dat Martin Luther King werd vermoord. De dominee en prominent lid van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging werd op 4 april 1968 doodgeschoten op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis. Bekijk onze special over zijn leven en nalatenschap.
  • Een oude Duitse zeemijn die eind januari in het IJ in Amsterdam werd ontdekt, wordt geruimd. Het scheepsverkeer wordt stilgelegd en de brug over het IJ en de Zeeburgertunnel gaan in beide richtingen dicht als het schip met de mijn daar vaart. Rond 13.00 uur wordt de bom tot ontploffing gebracht op het Markermeer.
  • Het eerste exemplaar van De laatste getuige, de biografie over Holocaust-overlevende Wim Aloserij (94), wordt in Kamp Amersfoort overhandigd aan zijn 96-jarige zus. Aloserij overleefde drie concentratiekampen en een grote scheepsramp.
  • De Tweede Kamer debatteert over de liquidatie van vorige week in de Mocro-oorlog, de beloning van de bestuursvoorzitter van ING, en over een initiatiefvoorstel om het verbod op majesteitsschennis af te schaffen.

Wat heb je gemist?

Bij een schietpartij op het hoofdkantoor van videoplatform YouTube in Californiƫ zijn drie mensen gewond geraakt. De schutter, een vrouw, heeft zichzelf daarna van het leven beroofd. De schutter kwam rond lunchtijd het terrein op. Ze opende het vuur al voordat ze het kantoor binnenging. De politie vermoedt dat het om huiselijk geweld geweld ging. Naar verluidt was de vrouw kwaad op YouTube, omdat ze minder geld kreeg voor haar video's.

Er werken zo'n 1700 mensen in het hoofdkantoor van YouTube in de VS Reuters

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Het lijkt zo'n eenvoudig ereklusje: een fles aan een touwtje tegen een schip gooien om het daarmee een behouden vaart te wensen. Maar soms is het toch moeilijker dan gedacht, merkte de burgemeester van Rheden:

Dopen schip Rheden gaat (meerdere keren) fout

Fijne dag!

STER Reclame