Julian Alaphilippe wint in de leiderstrui EPA

Leider Alaphilippe verslaat Roglic opnieuw in Baskenland

time icon Aangepast

Julian Alaphilippe heeft ook de tweede etappe in de Ronde van Baskenland gewonnen. En net als een dag eerder versloeg hij Lotto-Jumbo-renner Primoz Roglic in de sprint. Zo is zege nummer 23 binnen voor QuickStep.

De 166,7 kilometer lange etappe van Zarautz naar Bermeo voerde grotendeels langs de Baskische kust. Elf renners sprongen voor het peloton uit, maar werden nog voor de laatste klim van de dag ingerekend.

Op de klim naar San Pelaio (met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 procent en uitschieters van 19 procent) kwamen de klassementsmannen snel bovendrijven na een tempoversnelling van Michael Matthews.

Alaphilippe neemt heft in handen

De favorieten, onder wie Alaphilippe, Primoz Roglic, Nairo Quintana en Bauke Mollema, konden volgen. Matthews probeerde daarna weg te springen, net als Enric Mas, maar beide pogingen misten kracht.

Toen nam Alaphilippe het heft in handen. De Franse leider kreeg Roglic, Gorka Izagirre en Mikel Landa met zich mee en was ze na een korte afdaling te snel af in de spurt.

Julian Alaphilippe is Primoz Roglic (r) weer te snel af EPA

Op 15 seconden van de vier kwamen de achtervolgers binnen, met in die groep ook Mollema en Quintana.

De voorsprong van klassementsleider Alaphilippe op nummer twee Roglic is na bonificatieseconden acht seconden. Gorka Izagirre is de nummer drie. Hij volgt op 39 seconden. Mollema staat dertiende.

Veel klimwerk

De 58ste editie van de Ronde van Baskenland finisht aanstaande zaterdag. Donderdag is er een vlakke individuele tijdrit van 19,4 kilometer. In de andere etappes moet er vooral worden geklommen.

Uitslag etappe twee Ronde van het Baskenland

STER Reclame