ANP
NOS Nieuws

Hoekstra: als jongeren veilig rijden, daalt de premie vanzelf

Als jongeren een lagere premie willen voor hun autoverzekering, moeten ze schadevrij rijden en geen ongelukken veroorzaken. Dan gaat de premie uiteindelijk naar beneden. Dat advies heeft minister Hoekstra voor jonge automobilisten tussen de 18 en 25 jaar.

Hoekstra reageerde hiermee op het Kamerlid Azarkan (DENK) die zei dat jongeren te maken hebben met hoge studiekosten en woonlasten en dat ze nu ook in snel tempo de verzekeringspremie voor de auto zien stijgen.

'Geen rol voor minister'

De premie voor een WA-verzekering ging voor de leeftijdsgroep tussen 18 en 25 jaar in twee jaar tijd omhoog met gemiddeld 437 euro tot 1266 euro per jaar, heeft vergelijkingswebsite Independer berekend. Voor automobilisten van 65-plus steeg de premie tussen 2016 en 2018 van 285 naar 368 euro.

De minister geeft toe dat jonge automobilisten een fors bedrag betalen, maar hij ziet geen rol voor zichzelf weggelegd om bij verzekeraars een lagere premie te bepleiten.

Vechtmarkt

Volgens hem komen de hoogte van de premies en de acceptatienormen van verzekeraars tot stand op basis van statische gegevens. Jongeren veroorzaken meer ongelukken en de hoogte van de schade per ongeval loopt op, onder meer doordat de waarde van auto's is toegenomen.

Daarnaast is de markt voor autoverzekeringen zeer concurrerend, zegt de minister. "Die wordt soms ook getypeerd als vechtmarkt; de prijzen zijn laag en de winstmarges klein." De snelle premiestijging van de afgelopen jaren ziet Hoekstra als een correctie op de prijs.

Volgens de minister is het goede nieuws dat iedereen er zelf wat aan kan doen. "Als je lang genoeg geen schade rijdt, dan vertaalt zich dat in lagere premies."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl