Nick Bootsman doet een poging om door deur te komen
NOS NieuwsAangepast

Vluchtroutes voor mindervaliden op festivals te smal: 'ik lig zo omver’

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

Jonge mindervaliden hebben een brandbrief geschreven naar de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. De jongeren grijpen het begin van het festivalseizoen aan om aan te geven dat ook zij veilig naar festivals willen kunnen gaan.

De jongerenorganisatie 'Wij Staan Op' schrijft dat de nieuwe veiligheidsregels die sinds 1 januari van kracht zijn aangepast moeten worden. De regels zouden ervoor zorgen dat zij niet weten hoe ze zichzelf in veiligheid kunnen brengen bij noodsituaties op evenementen.

Volgens hen zijn de voorgeschreven vluchtroutes te smal, zijn er te weinig en lopen ze het risico om onder de voet gelopen te worden. Ook zijn de paden niet breed genoeg. Volgens de regels moeten die 1.10 meter zijn en dat is te smal om te keren met een rolstoel. Daardoor komen ze bij calamiteiten als ratten in de val te zitten.

'Ik voel me helemaal niet veilig'

De 23-jarige Nick Bootsman gaat graag met zijn rolstoel naar een festival, maar niet als hij zich niet veilig voelt. "Ik ben bang dat ik ondersteboven gelopen word als er paniek is", zegt hij. "Een rolstoel is niet stabiel en als iedereen op het toevallig in de buurt zijnde bredere poortje van 85 centimeter afrent, waar ik door moet, dan lig ik zo omver."

Marianne Dijkshoorn, deskundige op het gebied van veiligheid voor rolstoelgebruikers, zegt dat er een aantal grove fouten in de nieuwe regeling zitten. Zo wordt er gesteld dat er in geval van nood vier personen op een vierkante meter passen. Met slechts één rolstoelgebruiker gaat dit al mis.

Marianne Dijkshoorn (toegankelijkheid-expert) en Nick Bootsman (Wij Staan Op) op het Theaterplein Utrecht

Verder zijn de doorgangen die 50 of 85 centimeter moeten zijn te smal en is de breedte van de paden met 1.10 meter niet goed. "Als je met een rolstoel wilt keren heb je 1.50 meter nodig", zegt ze. "En in geval van nood moet je dus maar net met je rolstoel in de goede richting staan, anders heb je pech gehad."

Gehandicaptenorganisatie Ieder(in) is furieus. Directeur Illya Soffer zegt: "Wij vinden het idioot dat in de nieuwe regels mensen met een beperking niet ter sprake komen. Dat zijn nota bene de meest kwetsbare mensen als zich een calamiteit voordoet."

Volgens Ieder(in) wordt de wet overtreden met deze regeling. "Mensen met een beperking moeten volgens het onlangs van kracht geworden VN-verdrag handicap om advies gevraagd worden bij het ontwikkelen van nieuwe regels. En dat is hier overduidelijk niet gebeurd."

De brandweer maakt zich er veel te gemakkelijk van af.

Ieder(in)

Gehandicapten werden niet als specifiek knelpunt gezien in de besprekingen, zegt de Nationale Brandweer. De brandweer raadt gehandicapten aan om goed samen te werken met de evenementenbranche en bij specifieke evenementen met de organisatoren.

"Daar maakt de brandweer zich veel te gemakkelijk van af", briest Ieder(in). "Er moeten goede regels komen voor brandveiligheid bij evenementen en dan moet de brandweer oog hebben voor mensen met een beperking. Deze reactie is van de zotte."

Linda Voortman (Tweede Kamerlid GroenLinks) ontmoet Nick Bootsman op Theaterplein Utrecht

GroenLinks gaat in de Tweede Kamer vragen om de nieuwe regels zo snel mogelijk aan te passen, zegt Tweede Kamerlid Linda Voortman. "Er is duidelijk iets misgegaan bij de totstandkoming van deze regeling en de wet is de wet. Door het VN-verdrag handicap zijn wij wettelijk verplicht mensen met een beperking toegang én veiligheid te bieden. Wij zullen dus vragen om deze regeling op zeer korte termijn te herzien, want dit is gewoon tegen de wet."

Ook Bas Eenhoorn, waarnemend voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland aan wie de brandbrief was gericht, gaat bekijken of er iets moet worden veranderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl