Julian Alaphilippe (l) is Primoz Roglic te snel af
NOS WielrennenAangepast

Alaphilippe is medevluchter Roglic te slim af in Baskenland

Julian Alaphilippe heeft de eerste etappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Fransman van QuickStep was in een sprint-a-deux zijn medevluchter Primoz Roglic de baas en zorgde zo voor de 22ste zege van het seizoen voor zijn Belgische ploeg.

Het vuurwerk in de openingsrit van 162 kilometer, met start en finish in Zarautz, kwam pas op het eind. Op tien kilometer van de meet begon het complete peloton aan een venijnig klimmetje met stukken van boven de tien procent.

Roglic, die een maand geleden ook al de sterkste was in de derde etappe van de Tirreno-Adriatico en vorig jaar twee etappes won in het Baskenland, bepaalde het tempo op de klim en kreeg Nairo Quintana en Julian Alaphilippe met zich mee.

Toen Alaphilippe vervolgens versnelde, moest Quintana passen. In de sprint bleek de 25-jarige Fransman net te sterk voor de Sloveen van Lotto-Jumbo.

Pello Bilbao voerde op 23 seconden de groep achtervolgers aan. Daarin zaten onder meer Bauke Mollema, Rigoberto Uran, Romain Bardet, Mikel Landa en Quintana. Vincenzo Nibali eindige op 51 seconden in een derde groep.

Veel klimwerk

De 58ste editie van de Ronde van het Baskenland finisht aanstaande zaterdag. Donderdag is er een vlakke individuele tijdrit van 19,4 kilometer. In de andere etappes moet er vooral worden geklommen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl