NOS NieuwsAangepast

Kraters in wegdek Rome, inwoners dichten nu zélf de gaten

  • Mustafa Marghadi

    correspondent Italië

  • Mustafa Marghadi

    correspondent Italië

Er zitten maar vier zakken met asfalt in de kofferbak van Cristiano Davoli, want hij is bijna door zijn voorraad heen. "We hebben een dag gehad waarop we 88 gaten hebben gedicht. In deze tijden gaat het snel in deze stad."

De wegen in Rome zijn er namelijk heel slecht aan toe. Een natte winter en zelfs wat sneeuw hebben kraters in de straten geslagen. Zo'n 80 procent van de wegen zou schade hebben. Volgens veel Romeinen is het wegdek er nog nooit zo slecht aan toe geweest als nu. "Deze situatie is triest", zegt Cristiano.

Samen met zijn maatje Raffaele Scamardi gaat hij elk weekend vrijwillig op pad om gaten te dichten. Op de Facebookpagina Tappami ontvangen ze tips en donaties van particulieren in de vorm van geld of asfalt. Met de overheid hebben ze niets te maken. "Rome heeft geen geld, dus proberen we de gemeente maar een handje te helpen."

Correspondent Mustafa Marghadi ging met de twee op pad:

Slechte wegen in Rome: vol gaten

Deze keer doen ze dat op de Via Pietro Mascagni, in het noordwesten van de stad. Raffaele gooit een zak asfalt leeg in een gat en Cristiano verspreidt het netjes. Daarna vragen ze bestuurders van voorbijrijdende auto's om het natte asfalt plat te drukken met hun wielen. En dat doen ze met alle plezier.

Want zo'n beetje alle Romeinen hebben genoeg van de gatenkaas in de stad. In elke koffiebar, bakkerij of brasserie hoor je wel een verhaal. Lekke banden, valpartijen. En online zijn video's te zien van auto's die bijna door sinkholes worden opgeslokt:

De schade kan ook dubbelop zijn: fysiek en financieel. Cameraman en freelance correspondent Angelo van Schaik reed op zijn scooter en raakte met 50 kilometer per uur een gat. "Ik werd gelanceerd. Scooter kapot, jas kapot, schoenen kapot. Pijn aan de enkel en knie. Ik kon twee weken niet met mijn camera op pad."

Er wordt vooral moedeloos naar de gemeente gekeken. Vanwege de huidige crisis is het zoveelste noodplan gelanceerd om de 'buche di Roma' eens aan te pakken. 17 miljoen euro om in een maand tijd 50.000 gaten in de weg te herstellen - men kijkt er niet van op als dat niet gehaald wordt.

Burgemeester

Rome kampt al jaren met grote logistieke problemen. Vuilnis hoopt zich nog steeds op. Als de bus op tijd rijdt, vliegt er af en toe een spontaan in brand. Met de afbrokkelende wegen erbij voelt het voor veel inwoners als de trage teloorgang van de eeuwige stad.

En dat terwijl men twee jaar geleden hoopte op een radicale koerswijziging in de Italiaanse hoofdstad, door Virginia Raggi als burgemeester te kiezen. Zij is van de populistische Vijfsterrenbeweging en beloofde al die problemen op te lossen. Maar dat is haar tot nu toe nog niet gelukt.

  • Mustafa Marghadi | NOS
    De inwoners van Rome zijn absoluut niet blij met de slechte staat van de wegen
  • Mustafa Marghadi | NOS
    Op veel plekken in de stad ziet het asfalt er niet best uit
  • Mustafa Marghadi | NOS
    En dus komen sommigen van hen zelf vrijwillig in actie om gaten te dichten

De mannen van Tappami vinden dat de burgemeester realistisch moet zijn. "Er is geen geld. De stad is in crisis. We moeten het met zijn allen doen. Dus maak van Tappami een gemeentelijk vrijwilligersproject." De hoop is dat de Romeinen dan zelf hun stad maar gaan opknappen. Maar van de burgemeester hebben Cristiano en Raffaele nog niets gehoord.

"Twintig seconden werk. En het probleem is opgelost", zegt Raffaele nadat een tevreden autobestuurder weer over zijn natte asfalt heeft gereden. Maar het was de laatste zak. Het is wachten tot volgende week. Dan komt de volgende lading asfalt, gedoneerd door twee bedrijven.

Op de rest van de Via Pietro Mascagni moeten bestuurders nog maar even rustig aan doen. Een foute beweging met de auto of de scooter en je hebt weer schade. In deze tijden gaat het snel in deze stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl