AFP

Het Leger van de Islam (Jaish al-Islam) spreekt volgens het Duitse persbureau DPA tegen Douma te hebben opgegeven. Vanochtend meldden Syrische staatsmedia en het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten dat de rebellengroep was begonnen met de aftocht uit de stad in Oost-Ghouta.

Douma is de laatste stad in het gebied ten oosten van Damascus die nog in handen is van de rebellen. De stad lag de afgelopen maanden zwaar onder vuur en er zijn tientallen, zo niet honderden gewonden die medische hulp nodig hebben na aanhoudende luchtaanvallen en beschietingen. Hulporganisaties is de toegang de laatste tijd veelal geweigerd.

Gisteren circuleerden berichten dat de rebellengroep een akkoord had gesloten met het Syrische regime, maar tot nu toe had het Leger van de Islam nog niet gereageerd.

Doorvechten

Volgens DPA heeft de leider van het Leger van de Islam in een toespraak tegen zijn strijders gezegd dat er geen akkoord is gesloten met het Syrische regime om Douma te verlaten. "Besloten is dat we hier blijven", zei Issam al-Buedani, die door wil vechten. "Tegen eenieder die wil gaan zeg ik: 'Ga, leid ons niet af'."

Ondanks het voornemen om door te vechten, zijn er volgens Syrische media vanmiddag acht bussen vertrokken met zo'n 450 mensen. "Strijders en familieleden. En er zouden nog zo'n veertig bussen onderweg zijn naar Douma", zegt correspondent Marcel van der Steen in het radioprogramma Nieuw en Co. "Dus het lijkt er in ieder geval op dat Assad ook dit deel van Syrië terug in handen heeft."

De bussen gaan naar verwachting naar het noorden van Syrië. Eerder werden de strijders ook naar het noorden geleid, destijds naar de stad Idlib. "Dat is waarschijnlijk de nieuwe hel in Syrië, want daar zal het leger naar verwachting een offensief gaan inzetten. Er zitten nu honderdduizenden vluchtelingen. Als het offensief begint, zullen die naar verwachting ook weer op de vlucht slaan", zegt Van der Steen.

Islamitische wetgeving

Het Leger van de Islam, een salafistische beweging, is de grootste rebellengroep in Oost-Ghouta. "De strijders streden in eerste instantie voor een islamitisch Syrië met islamitische wetgeving", zegt Van der Steen. "Maar nu, in ieder geval naar buiten toe, zijn ze een stuk gematigder en ze zeggen te strijden voor een multireligieus Syrië."

STER reclame