Hij mocht 7 maanden niet rijden: 'Ze zeiden dat ik mensen had aangereden!'

  • Bas de Vries

    Research-redacteur

  • Bas de Vries

    Research-redacteur

Hij had haast, die meidag vorig jaar op Schiphol. Emeritus hoogleraar Cees Smit Sibinga had beloofd in Groningen een lezing te geven en was verlaat. Hij zou die afspraak nooit halen; twee marechaussees namen op de luchthaven zijn rijbewijs in vanwege "duidelijke aanwijzingen" dat hij "geestelijk en/of lichamelijk niet goed functioneert".

Zeven maanden lang mocht Sibinga (78) niet de weg op. Totdat een neuroloog concludeerde dat hij gezien zijn leeftijd juist in topconditie is. Wat er in de tussentijd allemaal gebeurde, vertelt Sibinga in deze video:

'Ik had het gevoel dat leeftijdsdiscriminatie meespeelde'

Smit Sibinga kreeg zijn rijbewijs terug, maar wil het er niet bij laten zitten. Hij stuurde de afgelopen weken klachten naar onder meer het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en de commandant van de Koninklijke Marechaussee.

Een van zijn belangrijkste bezwaren: het CBR gaat uit van de absolute juistheid van de politierapporten. Terwijl zijn geval nadrukkelijk aantoont, zo meent Smit Sibinga, dat agenten en marechaussees soms zelfs de waarheid ernstig verdraaien in een poging hun gelijk te bewijzen. "En ik ben niet de enige die dat heeft meegemaakt, ik ken inmiddels meer leeftijdgenoten voor wie hetzelfde geldt."

Verkeersregelaar

De kwestie draait om de vraag wat er destijds nu precies gebeurde nadat hij met zijn auto was opgetrokken op Schiphol. Wat vaststaat, is dat het ter plekke druk was en dat er ook een verkeersregelaar actief was. Een paar vrouwen, vertelt Smit Sibinga, stonden op de weg afscheid te nemen en een man was bezig koffers in te laden. "Die riep heel behulpzaam: 'Dames, even aan de kant graag, want deze meneer wil er langs!'"

"Dat deden ze, verder niets aan de hand. Er was eerder sprake van enige hilariteit. Maar wat maakten de marechaussees, die routinematig kwamen langsgereden, er later in hun rapport van? Dat ik bijna vijf mensen had aangereden en dat ik nota bene over een voet van een van de vrouwen zou hebben gereden!"

Denkt u nou echt dat je met een auto van 1200 kilo over iemands voet kan rijden zonder dat dit enige vorm van letsel oplevert?

Cees Smit Sibinga

De marechaussee wil desgevraagd geen commentaar geven; een woordvoerder laat weten nooit in te kunnen gaan op individuele zaken.

Smit Sibinga zegt dat het verhaal van de marechaussees "volledig uit de duim is gezogen". "En dat lijkt mij ook makkelijk te bewijzen. Denkt u nou echt dat je met een auto van 1200 kilo over iemands voet kan rijden zonder dat dit enige vorm van letsel oplevert?" Dat hij nooit iets van het vermeende slachtoffer heeft gehoord en er ook geen proces-verbaal is opgemaakt, ziet hij als bevestiging van zijn gelijk.

Stopteken

Ook over wat er bij de aanhouding gebeurde, lopen de meningen uiteen. De marechaussee zegt dat Smit Sibinga een stopteken negeerde en vervolgens moeite had zijn auto netjes te parkeren, maar die ontkent ook dat ten stelligste. In plaats daarvan zou een marechaussee hem uit de tent hebben gelokt met provocaties.

De zeven maanden na het voorval kreeg de rijbewijsloze man te maken met wat hij de "ambtelijk-bureaucratische procesgang" bij het CBR noemt. Wie eenmaal zijn rijbewijs kwijt is, moet lang wachten op de kans om te bewijzen dat het om een vergissing gaat. Alleen al voor alles rond de medische test mag vier maanden worden uitgetrokken. Na die test moest Smit Sibinga van het CBR ook een rijtest doen. Dat proces duurde nog eens drie maanden. Met opnieuw een verwijzing naar het belastende rapport van de marechaussee.

"In ouderendiscriminatie in Nederland heb ik nooit willen geloven. Maar inmiddels denk ik daar anders over", zegt hij verbitterd. "Er zijn in mijn ervaring wel degelijk mensen van een meer gevorderde leeftijd die het slachtoffer worden van dit optreden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl