NOS NieuwsAangepast

Fopvacatures om vrouwelijke autoverkopers binnen te halen

  • Achille Prick

    redacteur Economie

  • Achille Prick

    redacteur Economie

Autodealers zijn hard op zoek naar vrouwelijke verkopers. Nog steeds zijn het mannen in pak die de showrooms domineren, maar inmiddels is de helft van de autokopers vrouw. En die kunnen het prettiger vinden om door een vrouw geholpen te worden.

Verslaggever Bart Kamphuis ging kijken in een showroom waar vrouwelijke autoverkopers werken. Bekijk zijn verslag:

Gezocht: vrouwelijke autoverkopers

Om vrouwen te verleiden tot een carrière in de autobranche liegen sommige automerken zelfs bij het opstellen van vacatures. "Wij hebben een nepvacature geplaatst", zegt Jeroen Maas van Opel Nederland. "We deden alsof we een verkoper zochten voor Jade, een verzonnen bedrijf in lifestyle en design. We kregen al snel 41 reacties van vrouwelijke sollicitanten, tegen acht op precies dezelfde vacature waarin we ons wel kenbaar maakten als Opel."

Pas tijdens het sollicitatiegesprek kregen de vrouwen te horen dat ze eigenlijk bij Opel solliciteerden. Zeven van hen zijn door naar de tweede ronde. "We hebben nu vijftien vacatures bij tien dealers, daar willen we vooral vrouwen voor vinden. De komende twee jaar willen we zeker nog eens dertig vrouwelijke verkopers aannemen."

Meer inleving en persoonlijk contact: daar zijn vrouwen door de bank genomen toch beter in.

Jeroen Maas, Opel

Het gaat er niet alleen om dat de helft van de autokopers inmiddels vrouw is. "De klant is ook veranderd", zegt Tom Huyskens van brancheorganisatie Bovag. "Nog niet zo lang geleden ging een klant vier of vijf showrooms af om vervolgens te kiezen welke auto hij ging kopen. Nu informeert hij of zij zich online en gaat nog maar één keer naar een showroom. Dus dan moet je als verkoper ook meteen toeslaan."

Autodealers hebben anno 2018 ook andere vaardigheden nodig dan voorheen. "Meer inleving en persoonlijk contact", zegt Jeroen Maas van Opel. "Daar zijn vrouwen door de bank genomen toch beter in. Maar het verschilt natuurlijk van verkoper tot verkoper en van klant tot klant. Klanten hebben er in ieder geval geen moeite mee als ze een vrouwelijke verkoper treffen."

Design

Bij Renault willen ze ook graag meer vrouwen in de verkoop. "De belangrijkste reden om een Renault te kopen is het design", zegt een woordvoerster. "En daar past beter een vrouw bij. We willen in ieder geval een gezonde mix van mannen en vrouwen in de showroom."

Het Franse merk zegt dat vrouwelijke klanten vaker dan mannen belangstelling hebben in private lease-contracten en dat vrouwelijke verkopers beter zijn in de verkoop van elektrische auto's. "We hebben ander personeel nodig om ons optimaal in te leven in de nieuwe klant", aldus het bedrijf.

Peugeot gaat verder dan alleen de showroom. "Wij zijn in 2016 wereldwijd gestart met vrouwennetwerken binnen het concern", zegt woordvoerster Ellis Blasé. "De mannelijk visie is nog steeds dominant in de autowereld, dat willen we hiermee doorbreken. In de Benelux hebben we zo'n netwerk van ongeveer twintig vrouwen. Die worden bewust betrokken bij allerlei zaken om met een vrouwelijke blik te adviseren en strategieën te bepalen. Dat werkt heel verfrissend."

'Automeisje'

Toch blijft de autowereld voorlopig nog vooral een mannenwereld. Dat merkte ook de 29-jarige Yvette Houtgraaf toen ze een paar jaar geleden startte als autoblogster 'Het Automeisje.' "Ik ben een serieuze autojournalist maar ik werd flink getest. De mannelijke collega's in de autojournalistiek waren argwanend."

Auto-blogster Yvette Houtgraaf: "Ik werd flink getest in het mannenbolwerk"

Inmiddels kan ze leven van haar blogs. Ze kijkt naar auto's met een vrouwelijke bril. "Dat betekent niet dat ik geen technische details beschrijf, dat doe ik juist wel. Omdat er ook vrouwen zijn die niet alleen maar naar de kleur kijken, maar ook willen weten hoeveel pk een auto heeft."

Al moet ze wel toegeven dat 70 procent van haar lezers man is. "Er zijn nu eenmaal veel meer mannen die belangstelling hebben voor auto's dan vrouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl