Verwijdering van de bank waarop Sergej en Joelia Skripal bewusteloos werden aangetroffen EPA

Rusland beklaagt zich over het doorzoeken van een Russisch vliegtuig op het vliegveld Heathrow in Londen. De Russische ambassade noemt het een provocatie en een schending van de internationale luchtvaartregels. De politie in Londen ontkent dat de airbus is doorzocht.

Het vliegtuig was afkomstig uit Moskou, en zou ook weer terugkeren naar de Russische hoofdstad. Volgens de Russen wilden Britse douaniers het vliegtuig doorzoeken in afwezigheid van de Russische bemanning. Dat is volgens het Russische persbureau Tass uitdrukkelijk verboden. Pas na uitgebreide onderhandelingen werd het de Russische gezagvoerder toegestaan aanwezig te zijn bij het doorzoeken van het toestel, zegt de Russische ambassadeur.

Het ministerie van Transport in Moskou eist een verklaring van de Britse regering. Als die uitblijft, of er komt geen bevredigend antwoord, behouden de Russen zich het recht voor ook Britse vliegtuigen in Rusland te gaan doorzoeken.

De Britse minister van Veiligheid Wallace zegt dat het om een routine-controle ging. Douane-personeel ging het toestel in om het te controleren op de aanwezigheid van drugs of wapens. Daarna werd het vrijgegeven voor vertrek.

Joelia Skripal

De verhouding tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk is gespannen door de affaire-Skripal, en de over en weer-uitwijzingen van Russische en westerse diplomaten. De Britten stellen de Russen verantwoordelijk voor de aanval met zenuwgas op de voormalige Russische dubbelspion op Engelse bodem. Rusland wijst die beschuldiging van de hand.

Skripals 33-jarige dochter Joelia, die ook slachtoffer werd van vergiftiging, is aan de beterende hand. Rusland heeft een verzoek ingediend om met haar te spreken. Ze woonde met haar vader in Engeland, maar was al jaren geleden teruggekeerd naar Rusland. Toen ze haar vader begin maart bezocht, werden de twee slachtoffer van vergiftiging in Salisbury.

Rusland zegt dat het land er recht op heeft om Joelia Skripal te spreken te krijgen.

STER reclame