Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaat met de transportsector om de tafel om te kijken of vrachtwagens een alcoholslot moeten krijgen. Ze zei dat naar aanleiding van twee ongelukken die vanochtend veroorzaakt werden door dronken chauffeurs.

De ongelukken waren op de A4 en de A67. Bij het ongeluk op de A4 bij Zoeterwoude ramde een chauffeur een auto van Rijkswaterstaat en een politiewagen:

Dronken chauffeur ramt wagen weginspecteur en politieauto

Van Nieuwenhuizen noemt het ongelofelijk en schandalig dat de truckers beschonken in hun cabine zijn gaan zitten. "Juist van professionals zou je mogen verwachten dat ze verantwoordelijk gedrag laten zien", zei ze.

Op vragen van de NOS of een alcoholslot een uitkomst kan bieden, antwoordde de minister dat ze met de sector gaat kijken naar oplossingen. "Er zijn al bedrijven die een alcoholslot gebruiken. We moeten met elkaar bespreken hoe we dit verder kunnen aanpakken", aldus Van Nieuwenhuizen.

De minister heeft eerder met minister Grapperhaus van Justitie een plan van aanpak gemaakt en naar de Kamer gestuurd. Het harder aanpakken van dronken truckers en automobilisten kan volgens haar het beste gebeuren door strenger te straffen, rijbewijzen eerder in te vorderen en door campagnes.

Ravage

Bij de ongelukken van vanochtend ontstond een grote ravage. Op de A4 negeerde een 36-jarige Nederlandse chauffeur die ook drugs had gebruikt een rood kruis en botste op andere auto's. Wonder boven wonder raakte niemand gewond.

Rijkswaterstaat en de politie waren op de snelweg bij Zoeterwoude aanwezig om te helpen bij de nasleep van een ongeval.

Door het incident was bij Zoeterwoude-Dorp in de richting van Amsterdam lange tijd maar één rijstrook geopend waardoor automobilisten met forse vertraging te maken kregen. Het duurde uren voor de weg weer vrij was.

A67

Ook op de A67, bij Steensel in Noord-Brabant, veroorzaakte een beschonken trucker een (eenzijdig) ongeval. De vrachtwagen kantelde rond 07.00 uur en kwam dwars op de weg en in de berm terecht.

De 44-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur raakte lichtgewond. Het duurde uren voordat de weg weer vrij was.

De A67 was urenlang versperd ANP

STER reclame