Niet Terpstra, maar heel QuickStep is favoriet voor de Ronde

Aangepast
AFP

Nooit was Niki Terpstra beter in vorm dan nu, dit voorjaar. En geen renner heeft sterkere benen getoond de voorbije weken dan de Nederlander. Dus wie is, logischerwijs, de kopman van QuickStep voor de Ronde van Vlaanderen?

"Kopman?", countert Terpstra. "We hebben er vier toch?" Het is niet eens gekscherend bedoeld. En het is ook geen valse bescheidenheid van de 33-jarige winnaar van E3 Harelbeke.

Nee, Terpstra meent oprecht dat hij niet als enige de vooruitgeschoven pion moet zijn.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Niet Terpstra, maar heel QuickStep is favoriet voor Ronde

Als Terpstra om zich heen kijkt, ziet hij Philippe Gilbert (vorig jaar winnaar), Yves Lampaert (winnaar woensdag van Dwars door Vlaanderen) en ook Zdenek Stybar. Genoeg kwaliteit om een koers hard te maken.

Precies dat laatste is de belangrijkste strijdwijze: de koers in Vlaanderen hard maken. "En we moeten dan met die vier man in de finale komen. Vervolgens demarreren, kansen creëren."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Terpstra: we hebben zelfs vier kopmannen, toch?

Onderdeel van dat plan: vroeg beginnen. Zoals in de door Terpstra gewonnen E3 Harelbeke op ruim honderd kilometer van de finish. Of zoals vorig jaar in de Ronde, ook op honderd kilometer van de finish. "Omdat wij de laatste weken een sterk blok zijn, is het in ons voordeel om de koers vroeg open te breken."

Alleen dan heeft Terpstra de grootste kansen om na Parijs-Roubaix (in 2014) ook de Ronde van Vlaanderen te winnen. Dan zou hij, na Jan Raas en Hennie Kuiper, de derde Nederlander worden die beide voorjaarsklassiekers op zijn naam schrijft.

Tien renners, twintig zeges

De tactiek van de 'Wolfpack', zoals de ploeg van QuickStep zichzelf noemt, is een succesformule dit jaar. De Belgische formatie heeft al twintig wedstrijden gewonnen met liefst tien verschillende renners. En van de tien eendagskoersen in België werden er liefst zeven gewonnen door QuickStep.

De zeges van QuickStep in eendagskoersen dit jaar

27 febLe SamynTerpstra
4 mrtDwars door West-VlaanderenCavagna
14 mrtNokere KoerseJakobsen
16 mrtHandzame ClassicHodeg
21 mrtDriedaagse Brugge - De PanneViviani
23 mrtE3 HarelbekeTerpstra
28 mrtDwars door VlaanderenLampaert

Doordat zoveel verschillende renners winnen, blijft de sfeer goed en ontstaat er geen onderlinge wrijving of jaloezie. "Dat heb je vorige week vrijdag gezien toen ik won, hoe de ploeg dat voor mij deed. Dat hebben we afgelopen woensdag ook zo gedaan en toen was het voor Yves. De verdeling gaat tot nu toe goed."

Opvallend is overigens dat van de vier genoemde kopmannen van QuickStep, er twee nog droog staan dit jaar: Stybar en Gilbert.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gilbert mikt op alle grote klassiekers in april

Voor laatstgenoemde breken nu pas de belangrijkste weken aan. Hij wil in april in alle grote voorjaarsklassiekers meestrijden om de zege. "Mijn niveau is goed. Goed genoeg om de finale te rijden en hopelijk ook om te koersen voor de overwinning zondag."

Gilbert heeft viermaal ambitie in april

Om fris te zijn en te blijven pendelt de routinier elke week op en neer tussen Vlaanderen en zijn thuis in Monaco. "Niet vergeten: ik rijd tot en met Luik. Frisheid is heel belangrijk voor mij. Mentaal en fysiek."

"Waar ik m'n zinnen echt op heb gezet? Eigenlijk op elke zondag van april. Viermaal heb ik ambitie. Als ik één van de volgende koersen zou kunnen winnen, zou dat heel mooi zijn. Natuurlijk win ik altijd graag een koers die ik nog nooit won. Dat zou Roubaix zijn."

"Wie de grote favoriet is? Ik heb Tiesj Benoot gezien, die is heel sterk. Vanmarcke ook. En QuickStep", besluit de renner van de Belgische formatie.

De Ronde van Vlaanderen is zondag vanaf de start om 10.15 uur te volgen via een stream (zonder commentaar) en een liveblog op NOS.nl.

Vanaf 13.30 uur is De Ronde live te volgen via NPO 1.

STER Reclame