1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Agent ontslagen om doodschieten zwarte man in Baton Rouge in 2016

In de Amerikaanse staat Louisiana is een agent ontslagen voor het doodschieten van een zwarte man in 2016 in de stad Baton Rouge. De agent wordt verweten zich niet aan de regels te hebben gehouden toen hij geweld gebruikte tegen Alton Sterling. Een andere agent is geschorst vanwege betrokkenheid bij de dood van Sterling.

De twee witte agenten kwamen af op een melding dat Sterling iemand zou hebben bedreigd met een wapen. Toen ze hem probeerden te arresteren, ontstond een worsteling waarbij de verdachte werd neergeschoten. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

Op nieuwe videobeelden van het incident die de politie vandaag heeft vrijgegeven, is te zien hoe de ontslagen agent tegen Sterling schreeuwt en hem dreigt neer te schieten.

Dit zijn beelden van de camera's die de agenten bij zich droegen. Daarop wordt het verloop van het incident goed duidelijk:

Beelden bodycams agenten van doodschieten zwarte man Baton Rouge

Volgens de overheid had Sterling een geladen wapen op zak. Zijn familie zegt dat ze niet wisten dat Sterling een wapen bezat. Onduidelijk is of hij het wapen wilde pakken op het moment dat hij door de agenten werd neergeschoten. Sterling was onder invloed van drugs.

De aanhouding van de man werd gefilmd door een omstander en gedeeld op internet. De beelden zorgden voor veel onrust in de VS onder zwarte Amerikanen. Duizenden mensen gingen op verschillende plekken in het land de straat op om opnieuw te protesteren tegen politiegeweld.

Eerder deze week besloot de procureur-generaal van de staat Louisiana dat de twee agenten niet worden aangeklaagd.

Ander incident

Het ontslag en de schorsing van de twee agenten komt twee weken na een ander incident waarbij een jonge zwarte vader door twee politieagenten werd doodgeschoten. Dat gebeurde op 18 maart in de tuin van zijn grootmoeder in Sacramento. De 22-jarige Stephon Clark was ongewapend. De dood van Clark leidde de afgelopen dagen tot demonstraties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl