Scott Foster
NOS Sport

Anonieme boekhouder van 36 groeit uit tot held in NHL

Dromen komen soms uit. Donderdag werd Scott Foster nog anoniem wakker als boekhouder, een dag later is hij de held in de Amerikaanse ijshockeycompetitie. "Dit is een verhaal dat ik mijn kinderen kan vertellen."

Foster kreeg donderdag de schok van zijn leven: beide doelmannen van Chicago Blackhawks raakten geblesseerd, iets dat normaal gesproken nooit gebeurt.

Als amateurkeeper, en standby voor de Blackhawks in geval van nood, werd er een beroep op hem gedaan, terwijl hij in 2005 zijn laatste echte wedstrijd had gespeeld. Halsoverkop tekende hij in de kleedkamer een contract, trok zijn kleren aan en deed vervolgens dit: hij hield zijn doel schoon.

Chicago hield in de resterende dertien minuten de voorsprong vast tegen Winnipeg Jets en won met 6-2. "De eerste shock kwam toen ik me moest omkleden", reageerde een nog altijd verbouwereerde Foster. "Daarna belandde ik in een soort roes."

Niet reëel

Foster had wel vaker standby gestaan, maar echt reëel was een invalbeurt nooit. De coach van de Blackhawks kende hem niet eens. Tot donderdag. Eerst zag de coach zijn eerste doelman afhaken in de warming-up. Vervolgens moesten de Blackhawks een beroep doen op reservedoelman Collin Delia, maar ook hij haakte, tijdens de derde periode, geblesseerd af.

Toen was het de beurt aan Foster. Hij stopte alle zeven schoten die er op hem werden afgevuurd en werd pardoes, bij zijn debuut in de NHL, uitgeroepen tot man van de wedstrijd. "Dit is een droom. Dit kan niemand me meer afnemen. Een aantal uur geleden zat ik nog achter mijn computer, nu heb ik een kwartier meegedaan in de NHL. Dit kan ik mijn kinderen vertellen."

Foster is prompt één van de slechts 18 doelmannen in de NHL-historie die nooit een goal tegen kregen. Of het optreden ook leidt tot een volwaardig contract, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl