De Zoete Lieve Vrouw van 's-Hertogenbosch Hollandse Hoogte

Voor het eerst in 165 jaar stond het Mariabeeld van Zoete Lieve Vrouw niet in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Het eikenhouten beeld werd vorige week woensdag ontmanteld en naar Maastricht gebracht voor restauratie. Het is nu weer terug.

In Maastricht zijn beschadigingen en loszittende verflagen gerepareerd en is de roetlaag verwijderd die in de loop der jaren is ontstaan door alle waxinelichtjes die aan haar voeten zijn aangestoken. Verder is de binnenkant van het beeld met röntgentechnologie onderzocht.

Zoete Lieve Vrouw terug in Den Bosch

De pest

Het beeld van de Zoete Lieve Vrouw wordt al sinds 1380 vereerd in Den Bosch. Eeuwenlang kwamen er veel pelgrims naar het beeld dat wonderen zou hebben verricht. Volgens de middeleeuwse legende wandelde de Zoete Lieve Vrouw toen er pest heerste op een stormachtige nacht door de stad. De volgende morgen was iedereen genezen in de straten waar zij doorheen was gekomen.

Het beeld stond op zijn normale plaats, maar haar voeten en de zoom van haar kleding waren met straatvuil bedekt en getuigden van haar nachtelijke wandeling. Sindsdien wordt het Mariabeeld jaarlijks meegenomen op een processie door de Bossche binnenstad om dat te herdenken.

Brussel

De laatste keer dat de Zoete Lieve Vrouw de stad verliet, was in 1629. Om te voorkomen dat protestanten het beeld zouden vernielen, werd het beeld via Antwerpen naar Brussel gesmokkeld. 165 jaar geleden werd het beeld na lang gesteggel teruggegeven aan Den Bosch.

Dit keer was Maria ruim een week afwezig. Vanavond kwam ze terug naar Den Bosch en vanaf morgenochtend kunnen Bosschenaren haar weer bezoeken op haar oude vertrouwde plek in de Sint-Jan. Precies op tijd voor de Paasdagen.

STER reclame