NOS NieuwsAangepast

Van kerk tot poptempel: een halve eeuw Paradiso

Dit weekend bestaat de Amsterdamse poptempel Paradiso vijftig jaar. Dit wordt gevierd met een weekend vol speciale concerten, een boek over de vijftig meest legendarische optredens en een tentoonstelling in het Amsterdam Museum.

Van David Bowie, Prince, De Dijk tot de Stones: ze hebben er allemaal gestaan. In deze 360-gradenvideo neemt verslaggever Peer Ulijn je mee naar de plekken in Paradiso waar je als bezoeker niet mag komen. Kies zelf wat je allemaal wil zien:

Vandaag is het officiële jubileum, de avond staat in het teken van de hiphop. "Bij vijftig jaar Paradiso wordt er natuurlijk heel veel teruggekeken naar legendarische optredens van Nirvana, Iggy Pop, Bowie en Prince, maar als Paradiso willen we ook juist vooruitkijken", legt Max van Bossé uit. Ze is programmeur bij Paradiso en houdt zich vooral bezig met hiphop en R&B.

"Kijk maar naar de hitlijsten, hiphop is de nieuwe pop. Maar er is ook een andere kant: hiphop als de nieuwe punk. Inclusief moshpits. Ray Fuego bijvoorbeeld, hij staat vrijdag ook op het podium."

Cypress Hill

Van Bossé kwam als meisje van 13 voor het eerst in Paradiso. "Een concert van Cypress Hill, ook hiphop", vertelt ze. "Ik stond helemaal vooraan, met mijn grote zus. Maar omdat het er in het publiek zo ruig aan toe ging, mocht ik van de bodyguards het concert vanaf het podium bekijken. Toen is de liefde voor Paradiso geplant".

Max van Bossé - programmeur bij Paradiso

Internationaal heeft Paradiso ook een behoorlijke reputatie; veel bands willen er maar wat graag spelen. "Het pand, die voormalige kerk met glas-in-lood, de geschiedenis van al die grote namen die er hebben gestaan", zegt ze. "En de liefde waarmee het pand wordt onderhouden. Dat maakt de magie van Paradiso."

"En het is een concertzaal voor iedereen. Of je nu houdt van pop, rock, hiphop, obscure punk of je wilt de hele nacht dansen: het is er allemaal te vinden."

Hells Angels

Over vijftig jaar Paradiso zijn de wildste verhalen te vertellen. Zoals de keer dat Iggy Pop na zijn optreden geen toegift wilde geven. Leden van de Hells Angels bestormden het podium en drongen door tot de kleedkamers. Niet lang daarna verscheen Iggy Pop alsnog op het podium.

"Die verhalen worden nog steeds veel verteld", zegt Van Bossé. "Maar net als de rest van de maatschappij is ook Paradiso netter en wat meer gestructureerd geworden. De Hells Angels zouden de kleedkamer nu niet meer kunnen bereiken, beveiligers zouden echt ingrijpen. Helemaal in de huidige tijden met terreurdreiging."

Paradiso in acht foto's

Paradiso zit vol met bijzondere plekken en bijzondere mensen. Hieronder acht foto's met ieder een klein verhaal.

  • Niek Froma
    Ze was programmeur van 1991 tot 2014. Bij haar vertrek kreeg ze deze penning. Ze mag hiermee altijd naar binnen met een gast. Ook als een concert helemaal uitverkocht is.
  • Niek Froma
    Drie keer per week trekt deze schilder door het gebouw van Paradiso. Alle graffiti verdwijnt achter een laag witte verf.
  • Niek Froma
    De grote zaal Paradiso gezien vanaf de nok. Dit plekje is alleen voor personeel toegankelijk
  • Niek Froma
    In de grote zaal herinnert dit plakkaat nog aan de tijd dat dit een kerk was.
  • Niek Froma
    Voor de artiesten opkomen, moeten ze dit trappetje op.
  • Niek Froma
    Onder de grote zaal liggen de kleedkamers. Verwacht hier geen overdadige luxe.
  • Niek Froma
    Backstage bij Paradiso: geen luxe, wel lekkere koffie
  • Niek Froma
    Alle groten keken in deze spiegel, onder de grote zaal is de kleedkamer van Paradiso

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl