Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid
NOS NieuwsAangepast

Kabinet zet migratieaanpak uiteen in brief aan Tweede Kamer

Het kabinet-Rutte III wil de opvang van vluchtelingen in de regio verbeteren en "asielshoppen" en doorreizen tegengaan. Dat staat in een migratieagenda die staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het plan van het kabinet bestaat uit zes pijlers met plannen die de komende tijd verder moeten worden uitgewerkt.

Veel van de voornemens werden in het regeerakkoord van Rutte III al aangekondigd. Ook daar stond bijvoorbeeld al dat het kabinet paal en perk wil stellen aan het asielshoppen, waarbij vluchtelingen zelf kunnen kiezen in welk land ze een asielaanvraag doen.

Doorreizen tegengaan

Om dat te regelen, zijn Europese afspraken nodig. Hetzelfde geldt voor een andere kabinetswens, namelijk het voorkomen dat migranten eerst in de ene EU-lidstaat een asielaanvraag doen en na een afwijzing doorreizen naar het volgende EU-land. In dat geval moet het makkelijker worden om een asielzoeker over te dragen aan het land waar de aanvraag gedaan werd, vindt het kabinet.

De migratieaanpak van het kabinet bevat ook een aantal plannen waarvoor samenwerking in Europa minder van belang is. Zo gaat het taalniveau waaraan inburgeraars in Nederland moeten voldoen iets omhoog. Ook wil het kabinet het asielproces in Nederland opnieuw vormgeven, om sneller op veranderingen in migratiestromen te kunnen reageren.

Het kabinet licht zijn migratieaanpak toe in een brief aan de Tweede Kamer. Die is ondertekend door bewindspersonen van vier ministeries: Justitie en Veiligheid, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het kabinet spreekt daarom van een "integrale benadering" waarin de plannen uit het regeerakkoord met elkaar worden verbonden.

De komende periode wordt de aanpak verder uitgewerkt. Ook moet voor sommige plannen nog overeenstemming worden bereikt in bijvoorbeeld Europa en met gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl