Joost Vullings en Max van Weezel
NOS NieuwsAangepast

De Stemming van Vullings en Van Weezel: Wiegel flirt weer met populisten

Het kabinet is toch bereid om kleine aanpassingen te doen op de nieuwe Wet op de lnlichtingen- en Veiligheidsdiensten (wiv), zegt Joost Vullings in de laatste editie van De Stemming van Vullings en Van Weezel.

In de politieke podcast van NOS-radioprogramma Met Het Oog op Morgen bespreken Joost Vullings en Max van Weezel de definitieve uitslag van het referendum. Donderdag werd bekend dat de meerderheid van de kiezers tegen de Inlichtingenwet stemde: 49,44 procent. 46,53 procent stemde voor en 4,03 procent blanco.

Voorwaarden

Aan die aanpassingen zijn wel voorwaarden verbonden, zegt Vullings. Zo mogen die niet leiden tot uitstel van de wet en moet het nog wel werkbaar blijven voor de inlichtingendiensten. Wat er aangepast wordt is nog niet duidelijk, daar moet nog over worden onderhandeld.

Volgens Vullings zou het politiek heel sterk zijn als het kabinet het lukt GroenLinks mee te krijgen. "Die partij is niet tegen een nieuwe wet, maar wel tegen de wet zoals hij er op dit moment ligt."

Campagne viel tegen

Over de campagne van het kabinet voor de nieuwe wet zijn de heren het eens: die viel tegen. "Je zag bijna geen politici in de media over dit onderwerp, maar alleen AIVD- en MIVD-mensen. Dat was waarschijnlijk een bewuste keuze, toch had dat beter gekund", zegt Max van Weezel. "Want de tegenstanders van de nieuwe wet gingen er wel vol in."

Extra aandacht is er in deze podcast ook voor de nieuwe informateur van de gemeente Den Haag: Hans Wiegel. De (voormalig) politicus is door Richard de Mos van Groep de Mos (de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag) gevraagd om op te treden als verkenner.

Max van Weezel herinnert zich nog dat Wiegel bij zijn afscheid als Kamerlid in 1982 aankondigde zijn opvolgers niet voor de voeten te gaan lopen. "En dat is nu precies wat hij in de jaren daarna altijd is blijven doen. Hij heeft altijd vanuit de coulissen stelling ingenomen tegen maatregelen die de VVD nam."

Flirten met Baudet

Van Weezel noemt het verder wel pikant dat Wiegel er als rasechte VVD'er toch altijd in slaagt om vrienden te zijn met de wat meer populistische partijen. "Hij werd ooit door Pim Fortuyn gepolst voor de functie van premier, hij nam het op voor Rita Verdonk tijdens de machtsstrijd binnen de VVD en bekritiseerde later Mark Rutte omdat die Geert Wilders uitsloot als coalitiepartner. Verder flirt hij op dit moment vaak met Thierry Baudet én wordt hij dus door Richard de Mos als informateur gevraagd. Dat is toch wel erg interessant."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl