NOS NieuwsAangepast

Nog een jaar tot de brexit: in Clacton kijken ze er reikhalzend naar uit

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

Niets is zo Brits als bowls, een kruising tussen curling en jeu de boules. De sport is erg populair onder Britse senioren. Zo ook in Clacton, aan de Engelse oostkust. Eén op de drie inwoners is er gepensioneerd.

Niet verwonderlijk dus dat het bij de plaatselijke bowlsclub op doordeweekse ochtenden razend druk is. "Je kunt als je gepensioneerd bent op de bank gaan zitten. Maar je kunt ook hierheen komen", zegt James Lamb, penningmeester van de club.

spijtbetuigers

Een van de veelbesproken onderwerpen onder de clubleden, is de brexit. Bij het referendum vorig jaar stemden ze in grote meerderheid voor vertrek uit de Europese Unie. Dat gold overigens voor heel Clacton: liefst zeventig procent van de inwoners schaarde zich achter het leave-kamp.

En van die beslissing heeft niemand in de club spijt. "Ik vind het vooral spijtig dat het allemaal zo lang duurt", zegt Robert. Ook z'n tegenstander Richard is nog altijd blij met zijn stem. "Ik weet zeker dat we uiteindelijk beter af zijn."

Nog een jaar tot de brexit? In het Britse Clacton kunnen ze niet wachten

De mening van de mannen in de bowls-hal, is die van de meeste pro-brexitstemmers. Het aantal spijtbetuigers is in het hele land minimaal. Al sinds het referendum in juni 2016, toen 52 procent van de Britten voor EU-uittreding koos, schommelen peilingen rond de 50-50. Heel veel Britten zouden bij een nieuw referendum weer dezelfde keuze maken.

Bangmakerij

Een van de oorzaken daarvoor is dat de gevolgen van de brexit tot nu toe relatief meevallen. De koers van het Britse pond kelderde weliswaar flink na het referendum, waardoor de inflatie wat is opgelopen. Maar het pond kruipt langzaam weer omhoog, zeker ten opzichte van de dollar. En hoewel de economische groei naar beneden is bijgesteld, bleef een recessie na het referendum tot nu toe uit.

Toch voorspellen economen dat brexit de Britse economie hoe dan ook hard gaat raken. Uitgelekte berekeningen van de regering lieten zien dat zelfs in het meest gunstige scenario, een zachte brexit, de economie er behoorlijk onder zal lijden.

"Allemaal bangmakerij", bromt Will in de bowls-hal. "We zijn een geweldig land, altijd al geweest. Het zal onze economie echt niet raken. We hebben hier genoeg knappe koppen. Het zal fijn zijn om weer op eigen benen te staan. De wereld is groter dan alleen Europa." Ook anderen wuiven de voorspellingen van experts weg. "Die krijgen alleen maar betaald om negatief nieuws te brengen. Ze moeten eens wat positiever zijn, net als wij."

Controle terugkrijgen

"Het referendum speelde in op behoeftes die jarenlang zijn onderschat", zegt politicoloog Matthew Goodwin. "Weer de controle terugkrijgen over wetten en grenzen, het terugkrijgen van soevereiniteit. Over dat soort waarden veranderen mensen niet zomaar van mening." Hij verwacht niet dat er een enorme verschuiving zal komen onder brexitstemmers, hoezeer de economische voorspellingen ook negatief blijven uitpakken.

Daarnaast zitten de Britten nu nog altijd in de EU. Pas over een jaar is duidelijk hoe brexit eruit zal zien. Pas dan valt ook echt iets zinnigs te zeggen over de impact en de gevolgen. Dan moet blijken of de droom van de brexitstemmers in Clacton nog overeind staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl