Koning Willem-Alexander op Veteranendag in 2017
NOS NieuwsAangepast

Ook veteranen en buitenlandse gasten kunnen vijf jaar het Binnenhof niet op

Op het Binnenhof kan vanaf september 2020 voor vijf jaar lang geen enkel evenement plaatsvinden. Niet alleen Prinsjesdag, maar ook de Veteranendag moet ergens anders worden georganiseerd wegens de renovatie van de Eerste- en Tweede Kamer en de omliggende gebouwen.

Het was al bekend dat de Ridderzaal onbereikbaar zou worden, maar alle Grafelijke Zalen gaan dicht, heeft staatssecretaris Knops bekendgemaakt. "Het geldt voor alle evenementen, met inbegrip van de Nederlandse Veteranendag en Prinsjesdag", staat in de brief naar de Tweede Kamer.

Gasten

Op het Binnenhof worden vaak officiële buitenlandse gasten ontvangen, zoals staatshoofden en presidenten. Knops gaat alle organisaties informeren dat er tot 31 december 2025 niets gevierd kan worden.

  • ANP
    De Russische president Poetin op bezoek in 2005 bij premier Balkenende
  • ANP
    De Amerikaanse president Bill Clinton op bezoek in 1997
  • ANP
    De Belgische koning Philip en zijn vrouw Mathilde op bezoek in 2013
  • ANP
    De president van Zuid-Afrika Nelson Mandela op bezoek in 1999
  • ANP
    Ontvangst van de medaillewinnaars van de Olympische zomerspelen in 2016

Bouwput

Minister Blok van Wonen in het vorige kabinet wilde aanvankelijk het Binnenhof tijdens de verbouwing wel bereikbaar houden op Prinsjesdag. Hij vond de opening van het parlementaire jaar op de derde dinsdag van september zo'n historische en symbolische gebeurtenis dat de bouwput tijdelijk wel dichtgemaakt zou kunnen worden. De Tweede Kamer wilde dit niet, omdat de bouw daardoor een half jaar vertraagd wordt.

Het is nog niet officieel bekend op welke locatie de feestelijke gebeurtenissen, zoals Prinsjesdag en Veteranendag, vanaf 2020 gevierd zullen worden.

Toezicht

De verbouwing gaat 5,5 jaar duren en moet sober uitgevoerd worden. De totale kosten zijn geraamd op 475 miljoen euro. Voormalig CDA-minister De Jager van Financiën wordt voorzitter van een stuurgroep die toezicht gaat houden op de renovatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl