De aankomst van Holleeder bij de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

'Ze gaan liggen, let op mijn woorden', zei Holleeder volgens ex-vriendin

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

"Hij heeft gezegd dat hij Sam heeft laten vermoorden en hij bedreigde mijn zoon." Dat waren voor Sandra den Hartog de twee redenen om naar de politie te stappen en te verklaren tegen Willem Holleeder.

Vandaag kwam de ex-vriendin van Holleeder aan het woord in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. Naast zijn eigen zussen, legde ook Den Hartog een groot aantal belastende verklaringen af in het megaproces.

Den Hartog is de weduwe van de Amsterdamse crimineel Sam Klepper, die in 2000 werd doodgeschoten. Willem Holleeder wierp zich daarna op als haar beschermheer. De twee kregen een relatie, ook al had Klepper haar gewaarschuwd dat als hem iets zou overkomen, dat het werk van Holleeder en vastgoedman Willem Endstra zou zijn. Daar had hij miljoenen aan drugsgeld gestald.

Maar Holleeder was zorgzaam en Den Hartog voelde zich veilig bij hem. Na de dood van Klepper leefde ze in grote angst dat ook haar iets zou overkomen. Ze voelde zich bovendien onder druk gezet door de compagnon van haar overleden man, John Mieremet, die geld wilde zien voor zijn eigen bescherming.

Die schele kankerhond komt nog wel aan de beurt!

Zei Holleeder over Mieremet, volgens zijn ex-vriendin

Vanuit de getuigencabine, afgeschermd voor verdachte en publiek, beschreef ze vandaag de constante dreiging. "Het was heel beklemmend. Ik werd niet alleen gelaten en altijd in de gaten gehouden. Je voelt dat er iets niet klopt, maar je weet niet wat."

Klepper zou zijn vermoord door een crimineel uit voormalig Joegoslavië. Ze kreeg te horen dat ook háár naam was doorgegeven aan een huurmoordenaar en dat ook haar kinderen niet veilig waren. Om de dreiging af te wenden, moest Den Hartog betalen. Bijna zeven miljoen gulden stond ze af in de maanden na de dood van Sam Klepper.

Holleeder waarschuwde haar uit de buurt te blijven van bepaalde mensen, zoals Willem Endstra en Cor van Hout. "Die gaan liggen", zou hij hebben gezegd. "Let nou maar op mijn woorden."

Boze buien

Achteraf kreeg hij steeds gelijk, wat haar aan het denken zette. Daarnaast kwam haar relatie met Holleeder in de loop der tijd onder druk te staan. "Hij werd steeds bozer, roekelozer en gevaarlijker." In zijn boze buien schreeuwde hij volgens Den Hartog dingen die wijzen op zijn betrokkenheid bij meerdere afrekeningen.

Over kroegbaas Thomas van der Bijl: "Hij loopt iedereen te zeggen dat ik Corretje heb gedaan! Hij gaat liggen!"

Over John Mieremet: "Die schele kankerhond komt nog wel aan de beurt!"

Over Willem Endstra, die werd afgeperst: "Die kankerhond praat met de politie. Hij hoeft niet meer te betalen. Sterker, hij mág niet meer betalen!"

'Net als ik zijn vader heb laten liggen'

Tot haar grote ontsteltenis bedreigde hij ook haar eigen zoon. "Hij moet niet denken dat hij net zo groot kan worden als zijn vader. Hij moet gewoon doen, anders gaat 'ie liggen. Net als ik zijn vader heb laten liggen."

Deze bedreiging en 'bekentenis' leidden uiteindelijk tot een definitieve breuk tussen haar en Willem Holleeder en haar gang naar de politie. Voor de moord op Sam Klepper wordt Holleeder overigens niet vervolgd. Daarvoor heeft het OM niet genoeg bewijs gevonden.

Tijdlijn: hoe werd Willem Holleeder zo berucht?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl