Fabio Jakobsen viert zijn zege
NOS WielrennenAangepast

Heeft QuickStep met Jakobsen de nieuwe Cavendish in huis?

Veertien koersdagen had Fabio Jakobsen nodig om zijn eerste overwinning als prof te pakken. De 21-jarige renner debuteerde dit jaar als prof bij de sterrenformatie van QuickStep. Jakobsen won op 14 maart met overmacht Nokere Koerse en was daarmee goed voor de veertiende overwinning van zijn Belgische werkgever.

In Langs de Lijn En Omstreken vertelt Jakobsen dat hij nog elke dag zijn ogen uitkijkt. "Ik weet nog wel dat we in oktober voor het eerst bij elkaar kwamen. Dan zit je opeens tussen Philippe Gilbert en Niki Terpstra. Af en toe komt die verwondering ook wel weer terug. Dan denk ik, ja, dit zijn wel de mannen waar ik al jaren tegen opkijk."

Roedel wolven

QuickStep toont ook dit jaar dat het teamgevoel ontzettend sterk is. De ploeg noemt zich gekscherend de 'Wolfpack'. "We zijn een roedel wolven, dat klinkt best tof toch?", vertelt Jakobsen over hun geuzennaam. "Het zorgt ook wel voor angst. Het is ook mooi dat niet alleen de renners, maar ook de gehele technische staf onderdeel is van het geheel. Dat maakt de ploeg zo sterk."

'Bende wolven' van QuickStep rijgt zeges aaneen

Teamgevoel is enorm

Met ondertussen twintig overwinningen door tien verschillende renners kan QuickStep gezien worden als de beste ploeg van het moment. De ploeg van Lefevere had met Mark Cavendish, Marcel Kittel en Tom Boonen een rijk potentieel aan snelle mannen. Hoe komt zo'n jonge Nederlander daar dan terecht?

Het managementbureau van onder anderen Wout Poels, Dylan Groenewegen, Niki Terpstra en Bauke Mollema begon in 2015 een continentale ploeg om renners klaar te stomen voor een profcarrière. De SEG Racing-ploeg heeft in drie jaar tijd profs afgeleverd aan ploegen zoals Team Sky, Lotto-Jumbo en Roompot-Nederlandse Loterij.

"Daar ben ik toen naartoe gegaan", vertelt Jakobsen. "Zij hebben mij klaargestoomd voor de overstap. De connecties die zij hebben zijn handig, maar uiteindelijk spreken de uitslagen voor zich. Ik heb in 2017 een goed jaar gehad met veel overwinningen. Dat valt op."

Fabio Jakobsen neemt een goede slok van de champagne

Tips van Tom Steels

Een van zijn ploegleiders is Tom Steels. De Belgische ex-sprinter is lovend over de jonge renner. "Fabio is ontzettend snel. Het zal ook geen jaren duren voordat hij op het WorldTour-niveau mee kan doen om de overwinning." Volgens Steels was het al vroeg te zien dat Jakobsen ver gaat komen. "Ik heb hem dingen op training zien doen waaruit ik wel kan concluderen dat het een hele snelle man is."

De 'dingen' zijn onder andere de sprints tegen Elia Viviani, de topsprinter van de ploeg. "Ja, we hebben een aantal sprintjes gedaan en ik kwam er toch een aantal keer overheen", vertelt Jakobsen trots. "Eerst ga je denken dat hij misschien niet fit is, maar als je ziet hoe hij nu rijdt geeft dat ontzettend veel vertrouwen over mijn snelheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl