ANP
NOS NieuwsAangepast

Voorlopig geen geluidsbegrenzer of controleurs in cafés en clubs

Het ministerie van Volksgezondheid werkt vooralsnog niet aan een wet voor een maximaal geluidsniveau voor muziek in het uitgaansleven. "We zetten voorlopig in op betere afspraken en uitbreiding van het huidige convenant met poppodia en concertzalen", laat een woordvoerder weten.

Het RIVM adviseert, na uitgebreid onderzoek, dat muziek in openbare gelegenheden niet harder dan 102 decibel moet zijn. Voor jongeren onder de zestien jaar zou die norm nog lager moeten liggen om gehoorschade zo veel mogelijk te voorkomen of beperken.

Er zijn nu geen wettelijke afspraken over het maximale volume. Wel hebben de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) en de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) in 2016 een convenant gesloten met het ministerie. Daarin is nog 103 decibel, gemeten over een duur van 15 minuten, de afgesproken plafondwaarde.

Met een pauze neutraliseer je gehoorschade absoluut niet.

Akoestiekadviseur en -onderzoeker Remy Wenmaekers

Het toezicht op deze afspraak ligt bij de uitgaansgelegenheden. "Er is geen controlerende instantie die met decibelmeters cafés of disco's bezoekt", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie heeft voorlopig geen voornemen om die controle een overheidstaak te maken.

Het nieuwe RIVM-advies is vooral bedoeld als kennisbasis, zegt staatssecretaris Blokhuis (CU) in een verklaring. "Dat betekent voor onder andere cafés, discotheken, festivals, poppodia en sportscholen dat ze goed op de volumeknop moeten letten." Hij wil daarover de komende maanden betere afspraken maken met alle betrokken partijen. De details daarvan worden later bekendgemaakt.

Een piep voorkomen?

Volgens akoestiekadviseur en -onderzoeker Remy Wenmaekers zullen de meeste concertpodia niet snel de 103 decibel bereiken. "Bijvoorbeeld bij een popconcert is een volume van 95 decibel normaal." Een dancefeest kan daarentegen volgens Wenmaekers al snel de 103 decibel aantikken. Zeker als je daar urenlang bent, loopt de kans op gehoorbeschadiging flink op.

Dat geldt ook voor stappen. Want hoe langer je oren blootgesteld zijn aan luide muziek en omgevingsgeluid, hoe groter de schade. Onder uitgaanspubliek in de leeftijd 18-30 jaar zegt 93 procent last te hebben van het gehoor na het uitgaan, volgens een RIVM-rapport. En uit meerdere onderzoeken blijkt dat zo'n 20 tot 25 procent van alle jongeren last heeft van gehoorschade.

Helaas voor muziekliefhebbers zijn oordoppen de enige manier om je oren echt te beschermen. Andere maatregelen, zoals verder van de speakers staan of pauzes nemen, beperken hooguit de schade. "Het idee van een pauze is natuurlijk goed", zegt Wenmaekers. "Er komt dan even niets bij. Maar het is niet dat je de gedane schade daarmee neutraliseert, absoluut niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl