NOS SportAangepast

Caruana treedt in de voetsporen van schaaklegende Bobby Fischer

Caruana: dit is een droom die uitkomt

Dankzij de overwinning van Fabiano Caruana bij het kandidatentoernooi in Berlijn gaat er voor het eerst sinds 1972 weer een Amerikaanse schaker strijden om de wereldtitel. Caruana, een Amerikaan met Italiaanse roots, mag het in november opnemen tegen de regerend wereldkampioen Magnus Carlsen.

Caruana treedt daarmee in voetsporen van Bobby Fischer, de Amerikaanse schaaklegende die in 1972 in een tweekamp op IJsland regerend wereldkampioen Boris Spasski verpletterde. Daarmee maakte Fischer tijdens de Koude Oorlog een einde aan de hegemonie van de Sovjet Unie, het land dat tot op dat moment de schaaksport domineerde. De tweekamp was er één vol incidenten, provocaties en oorlogsverklaringen.

'De tweekamp van de eeuw': Bobby Fischer - Spasski

In Amerika werd Fischer als grote held ontvangen en zijn overwinning zorgde voor een boost voor de schaaksport. Maar meteen daarna stopte de kersverse wereldkampioen met schaken en verdween hij in de anonimiteit. Het succes van de talentvolle Fischer heeft tot nu toe niet geleid tot nieuwe Amerikaanse wereldkampioenen.

'Fischer, de grootste schaker aller tijden'

Daar kan de 25-jarige Caruana in november in Londen verandering in brengen. De nummer acht van de wereldranglijst kwalificeerde zich in Berlijn voor de WK-tweekamp met Magnus Carlsen door in de veertiende en laatste ronde de Rus Alexander Grisjoek te verslaan.

Daardoor eindigde hij het kandidatentoernooi met 9 punten, één punt meer dan Sjachriar Mamedjarov uit Azerbeidzjan en de Rus Sergej Karjakin, die twee jaar geleden de WK-tweekamp met Carlsen verloor.

"Dit is een droom die uitkomt", reageerde Caruana, die zich bewust is van de historie van zijn sport. "Ik heb de partijen van de grote Amerikaanse spelers bestudeerd. Vooral die van Fischer. Hij was een van de grootste schakers aller tijden, misschien wel de grootste. Ik beloof bij dezen dat ik niet zal stoppen met schaken na de tweekamp in Londen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl