Bloemen voor Beltrame bij de gendarmerie-kazerne in Carcassonne AFP

Frankrijk herdenkt politieman die zijn leven gaf voor gijzelaar

time icon Aangepast

De Franse politieman die vrijdag in het Zuid-Franse Trèbes de plaats innam van een gegijzelde vrouw en daarbij werd gedood, heeft postuum de hoogste onderscheiding van Frankrijk gekregen: de Nationale Orde van het Legioen van Eer.

Dat gebeurde vanochtend op een speciale herdenkingsplechtigheid in Parijs, waar ook president Macron de omgekomen gendarme Arnaud Beltrame de laatste eer bewees. Beltrame was luitenant-kolonel bij de elite-eenheid van de gendarmerie.

Om 10.00 uur werd in alle politiebureaus in Frankrijk al een minuut stilte voor hem in acht genomen. Tegelijkertijd trok een stoet met zijn stoffelijk overschot stapvoets door het centrum van Parijs naar het Hôtel des Invalides, waar de plechtigheid plaatsvond. Ook drie andere dodelijke slachtoffers van de terreuraanslag in Trèbes werden herdacht.

De stoet met het lichaam van Beltrame bij de tocht door Parijs AFP

Het respect en de bewondering voor de moed van Beltrame wordt door veel Fransen gedeeld. Bij politiebureaus overal in het land zijn bloemen voor hem neergelegd en de plechtigheid in Parijs werd door tien tv-kanalen live uitgezonden.

Macron zei eerder al dat de 44-jarige politieman en oud-militair heldhaftig had gehandeld door vrijdag vrijwillig de plaats in te nemen van een gewonde vrouw, die in een supermarkt in Trèbes door een terrorist in gijzeling werd gehouden.

Deze 25-jarige aanhanger van IS schoot Beltrame neer en stak hem met een mes in de hals. Omdat Beltrame zijn telefoon had aangezet, hoorde de politie dat, bestormde het pand en schoot de IS'er dood. Beltrame stierf kort daarna aan zijn verwondingen.

Burgers langs de route van de stoet met Beltrame AFP

Ook de Nederlandse politie bewijst Beltrame eer. Bij veel hoofdbureaus van politie hangt de vlag halfstok en werd een minuut stilte in acht genomen.

"Het politiewerk is overal hetzelfde. Je doet het voor de maatschappij, voor de veiligheid van de burgers", zei de Rotterdamse korpschef Paauw op NPO Radio 1. "Met de daad die Arnaud Beltrame heeft gesteld, heeft hij het grootste en het dierbaarste gegeven dat een mens kan geven, namelijk zijn leven."

STER Reclame