UZ Gent
NOS NieuwsAangepast

Na tien jaar blindheid weer licht zien door 'bionisch oog'

Sinds een aantal jaren zag ze helemaal niets meer, maar nu heeft een 72-jarige vrouw in België deels haar zicht terug. In het Universitair Ziekenhuis Gent kreeg ze een 'bionisch oog'. Volgens het ziekenhuis is ze daarmee de eerste in België.

"Na tien jaar blindheid kan ik eindelijk weer grote vormen zien", zegt de vrouw, die anoniem wil blijven. "Ook zie ik licht en donker, contrastrijke deurkaders en lijnen."

Ze lijdt aan de zeldzame aandoening retinitis pigmentosa. Een erfelijke oogziekte, die gemiddeld één op de 3.500 tot 5.000 mensen heeft. Patiënten verliezen geleidelijk hun zichtvermogen. Dat kan op jonge leeftijd beginnen, maar ook pas veel later. Zoals bij de 72-jarige die in Gent is geopereerd.

Je kunt het vergelijken met het leren van een nieuwe taal, maar dan met beelden.

Netvlieschirurg Fanny Nerinckx

Rond haar zestigste verjaardag begonnen haar ogen sterk af te takelen. "Vijf jaar later werd ik compleet blind", zegt ze tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws. "Ik kon niet meer alleen buitenkomen, zelfs in huis liep ik constant tegen stoelen aan. Zeer vervelend, maar er was niets aan te doen."

Bril met camera

Tot een paar jaar geleden was dat inderdaad zo. Maar tegenwoordig kan een implantaat uitkomst bieden. Het werkt als volgt: een kunstmatig netvlies wordt aangebracht en correspondeert met de nog werkende zenuwcellen in het oog. De patiënt krijgt een bril met camera op, die de signalen via een computer doorspeelt naar het kunstmatige netvlies.

Met het bionische oog kan de vrouw dus kunstmatig vormen en beelden waarnemen. Zo kan ze de beelden van de camera vergelijken met beelden die ze ooit heeft gezien. En dat is niet gemakkelijk. "Je kunt het vergelijken met het leren van een nieuwe taal, maar dan met beelden", zegt netvlieschirurg Fanny Nerinckx.

De Belgische oogpatiënt verheugt zich op wat meer zelfstandigheid. "Sinds kort kan ik alweer grote letters lezen op een scherm. Straks beginnen we aan de woordjes." Toch weet de vrouw dat ze nooit helemaal weer zal zien zoals vroeger. Het oog herstelt het probleem immers niet, het biedt een elektronisch alternatief.

Haar grootste wens is om in ieder geval de vorm van haar negen kleinkinderen te kunnen zien. "Nu moet ik nog wachten tot ze me aanraken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl