President Poetin bij een provisorisch gedenkteken in Kemerovo
NOS NieuwsAangepast

Dag van nationale rouw in Rusland vanwege ramp Kemerovo

President Poetin heeft morgen uitgeroepen tot een dag van nationale rouw in Rusland vanwege het drama in de Siberische stad Kemerovo, waar dit weekend bij een brand in een winkelcomplex 64 mensen om het leven kwamen. De Russische president was vanochtend op bezoek en zei dat sprake is van "criminele nalatigheid". In Kemerovo zelf gelden drie dagen van rouw.

Onder de slachtoffers zijn volgens de officiële cijfers 41 kinderen. Volgens de minister van Volksgezondheid liggen er nog dertien slachtoffers in het ziekenhuis.

Russische onderzoekers zeiden al dat er van alles mis was met de veiligheidsvoorzieningen in het pand. De nooduitgangen waren geblokkeerd en het alarmsysteem was sinds 19 maart buiten gebruik. Ook ooggetuigen zeiden dat er veel mis was:

Doden en gewonden na brand in Siberisch winkelcentrum

Op de bovenste verdiepingen van het complex zaten onder meer een speeltuin en een bioscoop. Juist daar zou de felle brand hebben gewoed.

Bloemen

Bij zijn bezoek aan Kemerovo, zo'n 3600 kilometer ten oosten van Moskou, sprak Poetin in het ziekenhuis met slachtoffers. Ook legde hij bloemen bij een provisorisch gedenkteken. "Mensen, kinderen kwamen hier om te ontspannen. We hebben zo veel mensen verloren. Waarom? Vanwege een vorm van criminele nalatigheid, vanwege traagheid. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?", vroeg Poetin zich af in een ontmoeting met politici.

President Poetin (tweede van rechts) bezoekt een slachtoffer van de brand in Kemerovo

Er zijn na de brand vier mensen opgepakt, onder hen ook medewerkers van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het alarmsysteem.

Bij het regeringsgebouw in Kemerovo protesteerden vanochtend duizenden mensen tegen de autoriteiten, die ze laksheid verwijten. Ook beschuldigden betogers de overheid ervan het dodental kunstmatig laag te houden. In werkelijkheid zouden er veel meer slachtoffers zijn.

De vice-gouverneur van de stad noemde de betoging een PR-stunt. De oppositie en onruststokers zouden achter het protest zitten; families van de slachtoffers vertoonden zich volgens de bestuurder niet op straat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl