NOS SportAangepast

Cricketschandaal houdt Australië in zijn greep

Een stukje geel plakband en een handvol steentjes en aarde hebben de cricketwereld op zijn kop gezet. Het Australische cricketteam knoeide tijdens de testmatch tegen Zuid-Afrika met de bal en de verontwaardiging is groot. Wat is er precies aan de hand en wat staat de Australiërs te wachten?

Australië in rep en roer door valsspelende cricketers

Het gebeurde zaterdag: Cameron Bancroft, een van de jongste spelers van Australië, pikte met behulp van een stuk geel plakband steentjes van de rand van het speelveld, waarmee hij de bal ruwer probeerde te maken. Het was te zien op camerabeelden, de scheidsrechters haalden verhaal, en Bancroft stak de tape snel in zijn broek in een poging het bewijsmateriaal te verbergen. Het was tevergeefs.

Een dag later gaf aanvoerder Steve Smith toe dat hij het bedrog samen met onder anderen vice-aanvoerder David Warner tijdens de lunch had bedacht. Smith en Warner trokken zich terug als aanvoerder en vice-aanvoerder, Smith is voor één duel geschorst en er zijn geldboetes uitgedeeld. Maar daarmee is de kous nog niet af: de Australische bond heeft een onderzoeksteam naar Zuid-Afrika gestuurd om de zaak tot de bodem uit te zoeken.

Wat heeft knoeien met de bal voor zin?

"Door de ene kant van de bal ruwer te maken, kan er bij het gooien een tegendraads effect ontstaan, een niet-natuurlijk effect eigenlijk", vertelt oud-international Jeroen Smits. "Een Pakistaanse speler zette ooit zijn tanden in de bal in een poging de naad wat op te rekken, zodat hij bij het opstuiten een gekke beweging maakt."

"Dat kan ook met je nagels of met glasscherven. De Australiërs hebben geprobeerd een soort schuurpapier te maken. Dat was alleen midden op de pitch in het zicht van de camera's. Onhandig en onverstandig. Het is een besluit waar ze nu heel veel spijt van hebben."

Knoeien met de bal is in de ogenschijnlijk nette cricketsport namelijk streng verboden. Wat niet wil zeggen dat het niet vaker gebeurt. De voormalige Engelse aanvoerder Michael Atherton stopte ooit steentjes in zijn broekzak en de huidige Zuid-Afrikaanse captain Faf du Plessis maakte de bal ooit ruwer door hem tegen zijn rits aan te schuren. Ook is De Plessis er ooit op betrapt dat hij zijn vingers in z'n met zuurtjes gevulde mond stak, om de bal daarmee plakkeriger te maken.

It's just not cricket.

Een gevleugelde Engelse uitspraak die aangeeft dat iets niet eerlijk is

De Australische premier Malcolm Turnbull zei geschokt en diep teleurgesteld te zijn door het valse spel. "Onze cricketers zijn rolmodellen. En cricket staat gelijk aan eerlijk spel. Hoe kan ons team op deze manier valsspelen?", sprak de ontzette premier.

Want vals spelen, dat hoort niet bij een gentleman's game als cricket. "It's just not cricket", is een bekend Engels gezegde. "Ik deel die mening, maar heden ten dage gebeurt het gewoon", relativeert oud-international Smits.

"Het is zeker voor Australië schokkend, omdat ze bekend staan om hun faire spel", vervolgt Smits. "Ze zoeken wel altijd het randje op, maar om over het randje te stappen, dat is in Australië nooit eerder gebeurd. Ze hebben zelf altijd de mond wijd open over hoe sportief iedereen moet zijn. Dus het is wel terecht dat ze de volle laag krijgen."

De Australische kranten spreken van een schande

Het onderzoek loopt nog, maar Smith en Warner moeten als bedenkers van de fraude rekening houden met forse straffen. De jonge Bancroft, die mogelijk alleen maar uitvoerde wat zijn aanvoerder hem opdroeg, moet eveneens vrezen voor maatregelen.

Ook is het de vraag wat coach Darren Lehmann ervan wist. Volgens Smith wist de coach van niets, maar Australische media zetten daar hun vraagtekens bij. De cricketers staat ook nog de nodige hoon te wachten als ze na de testmatch vanuit Zuid-Afrika terugkeren in Australië.

Zwarte bladzijde

Het is pijnlijk en schandalig, maar enige relativering in het cricketschandaal is ook op zijn plaats, stelt Smits. "De invloed die je met een gemanipuleerde bal kan uitoefenen tijdens een wedstrijd, is niet zo groot als wordt gesuggereerd. Je moet nog steeds heel erg goed zijn om daar gebruik van te maken. Al wij dit met het Nederlands team hadden gedaan, waren we nog geen wereldkampioen geworden."

"Het komt ook wel weer goed met het Australische cricket", aldus Smits. "Maar dit is wel een hele grote zwarte bladzijde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl