Twitter

De Nederlandse diplomaat die volgens Turkse media als spion in Turkije werkte, heeft het land voor zijn eigen veiligheid verlaten. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten naar aanleiding van berichten eerder vandaag dat Turkije onderzoek naar hem doet.

De Nederlander deed volgens Turkse media onderzoek naar banden tussen de Turkse regering en IS. Ook zou hij door geld te betalen informatie hebben willen inwinnen over de Turkse operatie in het Syrische Afrin.

Het ministerie laat weten dat de betrokken ambtenaar werkte op het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul en onder meer was belast met "regionale werkzaamheden". Meer wil het ministerie niet zeggen over de kwestie.

Eerder meldde de Turkse krant Daily Sabah dat de man was opgepakt.

Valse informatie

Volgens Daily Sabah werkte de ambtenaar die werd aangeduid met de initialen A.Z. voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Hij zou al lange tijd gevolgd zijn door de autoriteiten in Ankara. "Naar verluidt is A.Z. met een diplomatiek paspoort Turkije binnengekomen om documenten te vervalsen en valse informatie te verspreiden over Turkije's steun aan IS", schrijft de krant.

In het artikel staat verder dat de Nederlander in Afghanistan in het leger diende. Ook zou hij bijeenkomsten van oppositiegroepen hebben bezocht waar hij zichzelf introduceerde als medewerker van het Nederlandse ministerie van Defensie.

Betrapt

Volgens het nieuwsstation A-Haber werd de Nederlander op heterdaad betrapt tijdens een ontmoeting met drie mannen. Het station liet beelden zien van een bewakingscamera op het Taksimplein in het centrum van Istanbul.

STER reclame