Een natuurlijke bevalling
NOS NieuwsAangepast

Medisch ingrijpen bij bevalling van invloed op gezondheid kind

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Kinderen die langs natuurlijke, vaginale weg ter wereld komen hebben minder gezondheidsproblemen in de eerste weken na de bevalling én in de eerste vijf jaren van hun leven dan kinderen die niet spontaan geboren zijn. Dat blijkt uit een grote internationale studie onder bijna een half miljoen gezonde Australische vrouwen en hun kinderen.

De onderzoekers constateren een duidelijk verband in het voordeel van natuurlijke bevallingen. Maar ze leggen geen rechtstreeks oorzakelijk verband tussen niet-natuurlijke bevallingen en gezondheidsproblemen daarna. Wel komen ze met het dringende advies om vóór het inzetten van hulpmiddelen bij een bevalling of vóór het uitvoeren van een keizersnede, goed af te wegen wat de voors en tegens daarvan zijn.

Een zwakte van het onderzoek is dat onbekend is op grond van welke indicaties besloten werd tot ingrijpen in de natuurlijke bevalling. "Het staat natuurlijk vast dat er hele goede redenen kunnen zijn om in te grijpen bij een bevalling, bijvoorbeeld om een kindje te redden", zegt eerste auteur van de studie Lilian Peters, epidemioloog bij het VUmc en het UMCG.

Resultaten gecorrigeerd

De resultaten van het onderzoek zijn gecorrigeerd voor veel factoren maar bijvoorbeeld niet voor eventueel overgewicht van de moeder, antibioticagebruik door zwangere en kind en borstvoeding of niet. Dat zijn gegevens die de resultaten van de studie beïnvloed kunnen hebben.

Zowel verloskundigen als gynaecologen signaleren dat het aantal medische bevallingen in ons land toeneemt. Waarom dat zo is, is niet helemaal duidelijk.

Vorig jaar publiceerde een aantal wetenschappers die nu ook deelnamen aan de studie onder de Australische vrouwen een vergelijkend onderzoek naar bevallingen in Engeland en Nederland. Daaruit bleek dat bevallingen in Nederland vaker worden ingeleid of anderszins gestimuleerd dan in Engeland.

In Nederland speelt al jaren een discussie tussen verloskundigen en gynaecologen over de veiligheid van thuisbevallingen versus poliklinische en ziekenhuisbevallingen. Vooral als een vrouw thuis begint met de bevalling, maar toch naar het ziekenhuis moet, doen zich problemen voor.

Deze jonge moeder heeft een keizersnede gehad, maar met haar tweeling gaat het prima, vertelt ze:

'Ze groeien goed en ze zijn lekker tevreden'

Behalve Australische, Ierse en Engelse wetenschappers deden ook onderzoekers van het VUmc en het UMCG mee aan de studie onder Australische vrouwen waarvan de uitkomsten vandaag in het tijdschrift Birth gepubliceerd zijn. De groep wetenschappers analyseerde data van bijna vijfhonderdduizend vrouwen die in de periode 2000 tot 2008 een kind baarden. Ze volgden de kinderen daarna vijf jaar lang.

Daaruit kwam naar voren dat het inleiden van de bevalling, het stimuleren van de weeën-activiteit van barende vrouwen en het gebruik van hulpmiddelen als tang of vacuümpomp vooral op de korte termijn een negatief effect hebben op de gezondheid van de pasgeboren baby's.

Geplande keizersneden en keizersneden die met spoed uitgevoerd moeten worden hebben vooral negatieve gezondheidseffecten op de langere termijn. Op de korte termijn hebben ze vaak juist zeer positieve effecten, zoals het voorkomen dat een baby zuurstofgebrek krijgt. Het aantal keizersneden neemt wereldwijd al jaren toe en ook in Nederland stijgt het.

Geelzucht

Kinderen van moeders die weeënopwekkers hebben gekregen of van wie de bevalling is ingeleid en waarbij bijvoorbeeld een vacuümpomp is gebruikt bij de bevalling, krijgen bijna drie keer zo vaak een vorm van geelzucht kort na de geboorte, als kinderen die langs natuurlijke weg zijn geboren.

Kinderen die na het inleiden van de bevalling én een spoedkeizersnede ter wereld gekomen zijn lopen bijna vier keer meer kans om in de eerste vijf jaar van hun leven eczeem te krijgen dan kinderen die via de vaginale weg geboren zijn.

De kans op een stofwisselingsziekte - de onderzoekers keken onder meer naar diabetes en overgewicht- is voor kinderen die na een keizersnede geboren worden drie keer groter dan voor baby's die via natuurlijke weg ter wereld komen.

Niet langs natuurlijke weg geboren baby's lopen ook iets meer kans om allerlei infecties op te lopen en dan met name infecties van de luchtwegen.

Stress

Een mogelijke verklaring daarvoor zou een gebrek of juist een overdosis aan geboortestress zijn. De stress die bij een natuurlijk bevalling hoort zou een belangrijke rol spelen bij het programmeren van het immuunsysteem.

Bij een keizersnede ontbreekt die stress. Bij het inleiden van de bevalling of het gebruik van weeënopwekkers is die stress veel groter. Dat zou leiden tot fouten bij het programmeren van het immuunsysteem. Bepaalde genen zouden er door uit of juist aangezet worden.

De auteurs van de studie bepleiten verder onderzoek hiernaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl