Podcast #DeDag: 'Hoofdpijnscholen' door slechte ventilatie

time icon Aangepast

Geen tijd om live naar de radio te luisteren? Dan heeft NPO Radio 1 De Dag voor je, een nieuwspodcast met verdiepende verhalen bij het gesprek van de dag. NOS-presentator Jurgen van den Berg spreekt met deskundigen en journalisten van alle omroepen.

Luister naar De Dag van 26 maart 2018

Hoofdpijn en misselijkheid, ramen die niet open kunnen en een sauna in de zomer of juist een vrieskist in de winter: één op de zes scholen is zo slecht geventileerd, dat er gezondheidsproblemen door ontstaan. Klaas den Tek van Reporter Radio onderzocht de luchtkwaliteit en noemt het een groot probleem. Een te hoge CO2-concentratie heeft namelijk gevolgen voor de leerprestaties van scholieren.

Sinds 2008 verschijnen er al alarmerende rapporten over de luchtventilatie op scholen. Hoewel er eerder 165 miljoen euro beschikbaar werd gesteld om het probleem op te lossen, hebben schoolbesturen en gemeenten vaak niet de kennis in huis om het juiste systeem aan te schaffen, aldus Den Tek.

Het betreft - opvallend genoeg - vooral nieuwbouwscholen, met goed geïsoleerde lokalen. "Kinderen zitten echt in de hokken opgesloten", aldus de journalist. Soms zijn scholen wel uitgerust met een goed ventilatiesysteem, maar die staan vaak uit. "Scholen vinden het te lawaaiig of de energierekening te hoog."

Den Tek heeft wel al een idee wat zou kunnen helpen: "Meer planten in het lokaal, ik hoop dat dat al een beetje helpt!"

Verder in De Dag

  • Sinds 2016 is de grutto onze nationale vogel, maar het voortbestaan van het beestje wordt bedreigd. "Het gaat ronduit slecht met weidevogels in ons land", vertelt Menno Bentveld, presentator van Vroege Vogels. Volgens hem behandelen we Nederland als een industrieterrein, waardoor er weinig ruimte voor de natuur overblijft.
  • Cricket lijkt misschien een keurige sport, maar het gaat er soms hard aan toe. Australië is momenteel in de ban van een heuse cricketrel, omdat het nationale team vals zou hebben gespeeld tegen Zuid-Afrika. Correspondent Robert Portier legt uit welke trucs ze uithaalden om de pot te winnen.

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

STER Reclame