Handbalsters verzuimen EK-ticket al veilig te stellen

Handbalsters komen doelpunt tekort voor plaatsing EK

De handbalsters van Oranje zijn er niet in geslaagd ook hun vierde EK-kwalificatieduel winnend af te sluiten. Daardoor weten ze zich nog niet verzekerd van een plek op het EK. In Eindhoven was Hongarije met 23-22 te sterk.

In de laatste seconden leek Loïs Abbingh, uitblinker in de tweede helft, Oranje naar een gelijkspel te schieten, maar haar doelpunt werd afgekeurd wegens een aanvallende fout van Danick Snelder.

De fans op de tribunes juichten al even, totdat bleek dat het EK-ticket voor de nummer drie van het afgelopen WK in december toch nog niet binnen is.

Bij winst of een gelijkspel zou kwalificatie voor het EK, met nog twee duels te gaan, al een feit zijn.

Keepsters

Bij rust was het 12-12. Dat Nederland toen al niet tegen een achterstand aankeek, was vooral te danken aan keepster Tess Wester, die met enkele prima reddingen Oranje op de been hield.

In de tweede helft eiste vervolgens de keepster van Hongarije, Éva Kiss, met schitterende reddingen een hoofdrol op. Oranje keek bijna de hele tweede helft tegen een achterstand aan en kon de ongeslagen status niet behouden.

Tess Wester

Drie dagen geleden werden de Hongaarse vrouwen nog verslagen. In Györ was Oranje toen met 19-18 te sterk.

Leiding

Nederland gaat samen met Hongarije nog wel aan de leiding in groep 7 (4-6), gevolgd door Wit-Rusland met vier punten. De eerste twee landen uit de poule plaatsen zich voor het EK. Donderdag 31 mei speelt Nederland de uitwedstrijd tegen Wit-Rusland. Twee dagen later wacht het thuisduel met Kosovo.

Het EK wordt in november en december in Frankrijk gespeeld. Bij het vorige EK, in 2016 in Zweden, pakte Nederland achter Noorwegen zilver.