ANP

Woensdag rolde de eerste voetbal over het gloednieuwe Cruyff Court in de Brusselse gemeente Molenbeek, maar lang kon er niet van het veldje worden genoten.

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben vandalen er namelijk stevig huisgehouden. De ruiten van de opslagplaats werden ingeslagen en het glas werd samen met vuilnis verspreid over het voetbalveld. Volgens de Franstalige zender RBTF is ook geprobeerd het kunstgrasveld in de brand te steken, maar dat mislukte.

Zaterdag werden de vernielingen ontdekt door jongeren die er wilden voetballen. Omwonenden gingen vervolgens aan de slag om de zooi op te ruimen.

De Brusselse politie bevestigt de vernieling tegenover BRUZZ. Ook een initiatiefnemer van het veldje reageert bij de lokale nieuwswebsite. "Ik ben natuurlijk verdrietig. De Cruyff Foundation gaat maandag contact opnemen met Molenbeek om te kijken wat er precies gebeurd is en of de gemeente een oplossing kan vinden", zegt Unico van Kooten.

Het Cruyff Court in Molenbeek is een van de manieren waarmee de gemeente probeert op te krabbelen. Bij de opening woensdag waren onder andere de Belgische vice-premier Didier Reynders en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Molenbeek kwam de afgelopen jaren bekend te staan als 'hoofdstad van het terrorisme'. Jongeren uit de gemeente vertrokken naar Syrië en waren betrokken bij de aanslagen in Brussel en Parijs. Anderen uit Molenbeek verloren dierbaren door de aanslagen.

Vorig jaar zag voormalig NOS correspondent Joris van Poppel tal van verbeteringen, maar Molenbeek was er toen nog lang niet.

STER reclame