Yolanda Renee King (links) tijdens de 'Mars voor ons leven'
NOS NieuwsAangepast

9-jarige kleindochter Martin Luther King speecht tegen wapens

"Mijn naam is Yolanda Renee King, de kleindochter van Martin Luther King." Het negenjarige meisje krijgt een daverend applaus van tienduizenden mensen in Washington DC. Ze houdt een toespraak tijdens 'Mars voor ons leven', een protest tegen de Amerikaanse wapenwet, na een oproep van de overlevenden van de schietpartij in Parkland, Florida.

De toespraak van Yolanda is geheel in de stijl van haar beroemde opa, de burgerrechtenactivist. "Mijn grootvader had een droom", zegt ze. "Hij wilde dat mensen zijn kinderen niet op hun huidskleur zouden beoordelen, maar op hun karakter. Ik heb ook een droom, dat genoeg nu echt genoeg is. En dat dit een wereld zonder geweren is, klaar."

Bekijk hieronder de hele toespraak van Yolanda Renee King.

50 jaar later: I have a dream...

Er waren meer toespraken tijdens 'Mars voor ons leven' die indruk maakten. Zo stond scholier Emma González zes minuten en 20 seconden op het podium. Het was de tijd die de schutter in Parkland, Florida nodig had om vorige maand 17 van haar medestudenten de doden.

Terwijl de tranen over wangen liepen noemde ze de namen van de overleden scholieren en zei: "Voor degenen die het nog steeds niet kunnen begrijpen, omdat ze dat weigeren, zal ik je vertellen waar het toe heeft geleid. Tot onder de grond, 2 meter diep."

Daarna was ze minutenlang stil, en het publiek met haar.

Bekijk hieronder de hele toespraak van Emma González.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Ook de toespraak van Naomi Wadler was indrukwekkend. "Ik vertegenwoordig de Afro-Amerikaanse vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld met vuurwapens, die gewoon statistieken zijn in plaats van sprankelende, prachtige meisjes met een leven vol mogelijkheden", zegt de elfjarige.

Bekijk hieronder de hele toespraak van de Naomi Wadler.

Behalve in Washington DC wordt er gedemonstreerd in 800 steden in Amerika, waaronder Boston, Houston, Miami en New York. In een park bij de school in Parkland waar de schietpartij plaatsvond hebben zich ruim 20.000 scholieren verzameld. Ze dragen spandoeken met leuzen als "Waarom zijn jullie wapens belangrijker dan onze levens?".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl