NOS NieuwsAangepast

Nooit gebruikte 220 meter hoge tv-toren opgeblazen

In de Russische stad Jekaterinenburg is een 220 meter hoge oude televisietoren opgeblazen. De beslissing om de toren neer te halen werd vorig jaar al genomen; een jaar voor het WK voetbal in Rusland. Jekaterinenburg is een van de steden waar tijdens het WK wordt gespeeld. Regionale autoriteiten wilden de toren neerhalen omdat hij "het uitzicht over de stad verpest."

Vanuit verschillende hoeken werd het opblazen gefilmd:

Nooit afgemaakte tv-toren neergehaald in Rusland

In 1984 werd begonnen met de bouw van de toren die 400 meter hoog had moeten worden. Maar na de val van de Sovjet-Unie was er geen geld meer om de toren af te bouwen. De bouw werd gestaakt en de toren werd dus nooit gebruikt. Er zijn wel verschillende plannen geweest om een nieuwe bestemming voor het bouwwerk te vinden, maar die werd nooit gevonden.

Protesten

Veel inwoners van Jekaterinenburg hebben geprotesteerd tegen het neerhalen van de toren. Ze noemen de toren een icoon. Tijdens een protest vorige maand vergelijkt een van de demonstranten de toren zelfs met de Eiffeltoren. "Ik denk de hele tijd: wat als ze in Parijs besluiten om de Eiffeltoren neer te halen? Wat zou er met de stad gebeuren? Parijs zou zijn gezicht verliezen. Datzelfde geldt voor onze toren."

Bij het neerhalen van de televisietoren was veel publiek aanwezig. "De toren is net zo oud als ik, dus ik zag hem iedere dag", zegt een van de inwoners. Ook zijn er mensen die het helemaal niet erg vinden dat de oude televisietoren er nu niet meer is. "Hij is al die jaren niet gebruikt."

Het opblazen van de televisietoren heeft bijna drie miljoen euro gekost. Er zijn plannen om op de plek van de toren een ijsbaan te bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl