Hans Hateboer was één van de twee debutanten tegen Engeland ANP

De frisse wind die door Zeist waait heeft nog geen overwinning opgeleverd, maar wel een hoop nieuwe gezichten. In twee dagen tijd maakten in totaal negen spelers hun debuut voor de twee hoogste nationale voetbalelftallen van ons land.

Het oefenduel dat Jong Oranje donderdagavond speelde met Belgie (4-1 verlies) leverde zeven debutanten op. Een dag later ontvingen twee spelers een haasje bij het Nederlands elftal, dat met 1-0 verloor van de Engelsen.

Het basisteam van Jong Oranje tegen België ANP

Nu voor een groot deel afscheid is genomen van de oude generatie, zien veel spelers uit met name de eredivisie hun kans schoon. Ook de kloof tussen Jong Oranje en het het eerste elftal lijkt kleiner dan ooit.

Zo werden Timothy Fosu-Mensah, Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Guus Til en Justin Kluivert deze week opgeroepen voor het Nederlands elftal, terwijl ze ook op de lijst van Jong Oranje hadden kunnen staan.

Teun Koopmeiners was één van de debutanten bij Jong Oranje. De 20-jarige middenvelder is dit seizoen basisspeler bij AZ, maar speelde een jaar terug nog met het belofteteam in de tweede divisie. "Het gaat allemaal een stuk sneller dan ik had gedacht", vertelt hij.

Bondscoach Art Langeler gaf Koopmeiners donderdag een basisplaats als controleur. "Dit geeft aan dat het Nederlands elftal eventueel reëel is, al moet ik nog veel stappen maken wil ik daarvoor in aanmerking komen."

Carel Eiting

Carel Eiting, eveneens 20, maakte ook zijn eerste minuten in het shirt van Jong Oranje. "Zo'n debuut kan morgen komen, of helemaal nooit. Dit is absoluut een stap die ik heb gemaakt", zegt de middenvelder, dit seizoen al debutant in de eredivisie voor Ajax.

Teamgenoten bewijzen dat een uitnodiging van in dit geval Ronald Koeman dus niet ver weg hoeft te zijn. Zo hopen Guus Til (4 interlands voor Jong Oranje) en Justin Kluivert (2 interlands) maandag hun debuut te maken in de oefenwedstrijd tegen Portugal.

Eiting: "Voor mij als jonge speler is het fantastisch dat nu allemaal andere jonge jongens een kans krijgen. Als bij Ajax één speler een stap maakt, voelt het alsof we allemaal een stap maken", doelt hij op de promotie van Kluivert.

Schoenmaat 48

Koopmeiners, een van de beste vrienden van Til, was dolenthousiast toen hij de naam van zijn teamgenoot op de definitieve lijst van het Nederlands elftal zag staan. "Maar we zorgen er in Alkmaar wel voor dat hij met beide benen op de grond blijft."

Een ludieke actie die hij bedacht voor zijn ploegmaat ging op het laatste moment niet door. "Ik wilde een paar schoenen met maat 48 voor hem kopen. Dan heeft hij wat extra ruimte en blijft hij wel in die schoenen staan", klinkt het lachend.

Debutantenbal bij Jong Oranje

STER reclame