NOS NieuwsAangepast

Ontvoeringszaak Amstelveen: 'Deze vinger gaan we naar je vrouw sturen'

  • Guus Dietvorst

    redacteur Online

  • Guus Dietvorst

    redacteur Online

"Hé luister, het is aan jou hoe dit gaat aflopen. We weten alles over jou, je vrouw en je kinderen. Je zoon zit op die school toch? Je gaat binnen een uur een miljoen regelen."

Het zijn de woorden die een 37-jarige man hoort als hij gekneveld, geblinddoekt en in zijn onderbroek wordt gegijzeld. Niet lang daarna wordt een deel zijn pink afgeknipt.

Dat was een jaar geleden. Vandaag staan twee verdachten terecht in Amsterdam. Tomás van L. (1993) uit Leiderdorp en Rotterdammer Jonathan J. (1987) zouden het slachtoffer hebben ontvoerd bij een sportschool in Amstelveen en hem enkele uren hebben vastgehouden in een woning in Leiden. Het is een gecompliceerde zaak en beide verdachten ontkennen betrokkenheid. Toch is er bewijs dat hun kant op wijst.

Ontvoering

De ontvoering gaat als volgt: het slachtoffer stapt aan het eind van de middag in zijn auto bij de sportschool. Een vriend van hem zit achter het stuur. Op het moment dat ze wegrijden, springen er drie mannen met bivakmutsen uit een andere auto. Ze proberen het raam aan de kant van bijrijder in te slaan en als dat niet lukt schiet een van hen het kapot. Het slachtoffer wordt in de auto van de ontvoerders getrokken en ze rijden weg.

De auto van waaruit het slachtoffer vorig jaar werd ontvoerd

Die auto, een donkere Peugeot, staat op naam van J. En ook een andere auto, een witte Peugeot die wordt gelinkt aan de zaak, staat op zijn naam. Hij heeft ze gehuurd, maar dat zegt niks volgens hem. J. huurt namelijk auto's voor andere mensen, vertelt hij. "Ik rijd niet in die auto's. Ik betaal die via mijn creditcard. Ik krijg dat geld dan weer terug van anderen, als u begrijpt wat ik bedoel."

Van L. en J. zitten in de cocaïnehandel en dat is waar de auto's voor worden gebruikt. Dat willen ze allebei wel toegeven. Maar de auto's gaan van hand tot hand en meer mensen rijden erin. En ze zijn dus onder meer gebruikt bij de ontvoering, denkt het Openbaar Ministerie. In de ene zit dna van het slachtoffer, in de andere spullen die gelinkt kunnen worden aan het huis waar het slachtoffer waarschijnlijk is vastgehouden.

Dat huis in Leiden is van ene Youchi. Hij heeft het voor 500 euro uitgeleend aan Van L. rond de tijd van de ontvoering, omdat die er "bolletjesslikkers wilde laten poepen", verklaart de huiseigenaar aan de politie. Het pand komt overeen met de beschrijving die het slachtoffer geeft aan de politie. In het huis ligt het slachtoffer een paar uur gekneveld op de grond.

We gaan elk uur iets afknippen en sturen dat naar je vrouw.

Een van de ontvoerders tegen het slachtoffer

"Deze vinger gaan we naar je vrouw sturen", zegt een van de ontvoerders nadat hij een deel van de pink heeft afgeknipt. "We gaan elk uur iets knippen en sturen dat naar je vrouw." Maar zover komt het niet. Om onbekende redenen wordt het slachtoffer nog voor middernacht weer aangekleed en na een korte rit op straat achtergelaten. De politie vindt hem met een bult op zijn hoofd en verwondingen aan zijn gezicht. Aan zijn vastgebonden handen zit een bloederig plastic tasje van de Spar getapet met daarin een deel van zijn pink.

Volgens de politie zou deze zaak weleens een ontvoering in het criminele circuit kunnen zijn. Het slachtoffer is in het verleden namelijk ook veroordeeld in twee drugszaken, hoewel hij in één daarvan is vrijgesproken in hoger beroep. Hij verklaart zelf dat hij geen idee heeft waarom de daders dachten dat hij 1 miljoen euro zou kunnen ophoesten.

Een groot deel van de zitting gaat over telefoons, telefoongesprekken en smsjes. Zo houdt de rechter J. voor dat zijn telefoon is uitgepeild op de plaats van de ontvoering in Amstelveen en ook op de plaats waar het slachtoffer waarschijnlijk is vastgehouden in Leiden. Daar heeft J. een verklaring voor: die telefoon heeft hij eerder laten liggen in de auto.

De rechter neemt dat niet voetstoots aan: "Wat vindt u van de theorie dat u gewoon wel in die auto zat op die momenten? Vindt u dat aannemelijk?" J. hoort het rustig aan. "Ja, maar het is niet waar. Dit zijn gewoon niet de feiten, mevrouw."

Slachtoffer loopt de zaal uit

In soortgelijke bewoordingen ontkent Van L. betrokkenheid aan het begin van de zitting. Een korte opsomming van de feiten, onder meer over de afgeknipte pink, wordt het slachtoffer te veel. Hij loopt ondersteund door familie de zaal uit. "Ik ben geschokt", zegt Van L., ook wel bekend als Colo vanwege zijn Colombiaanse afkomst. "Het is ernstig, maar ik heb er niks mee te maken. En als ik hem dan zo zie weggaan, dat raakt mij dat enorm."

Tegen hem spreken telefoontjes die hij heeft gepleegd rond de ontvoering en belastende verklaringen van een medeverdachte. Ook het feit dat hij van telefoon wisselde kort na de ontvoering vindt de rechter saillant. "Maar ik ben gewoon een persoon die vaak van nummer wisselt mevrouw. Ik zit in de handel, dat geef ik eerlijk toe. Wij gebruiken veel prepaidtelefoons."

Kruitsporen

Na de ontvoering worden verschillende telefoons getapt. Dat is hoe Van L. uiteindelijk tegen de lamp loopt. J. is al veel eerder in beeld. Zijn naam staat op het huurformulier van de auto die is gezien in Amstelveen. Hij wordt een paar uur na de ontvoering opgepakt in het huis van een ex in Leiden. Op zijn jas en handen worden kruitsporen gevonden.

Bij J. worden ook een agenda en een schriftje gevonden. In de agenda staat het kenteken van de auto van het slachtoffer. In het schriftje staan onder meer het adres van het slachtoffer, dat van de school van zijn zoontje en de opmerking "judo dinsdag". Voor al die gegevens heeft J. wel een verklaring. Voor een van de medeverdachten las hij een keer in de zoveel tijd de data van een peilbaken uit. "Want dat kon hij zelf niet." Met zo'n baken kan je achterhalen waar iemand is geweest.

Het apparaat zat onder de auto van het slachtoffer, maar daar wist J. niets van, vertelt hij. Het was gewoon een vriendendienst dat hij die data uitlas en opschreef. "Ik wist niks van een ontvoering, ik dacht dat het om een drugsdeal ging." De naam van de medeverdachte wil hij niet noemen. "Ja dat is voor mijn veiligheid. Er worden vingers geknipt, ik wil niet dat mijn vingers worden geknipt."

Maar wie nou de vinger heeft geknipt van het slachtoffer, daar is vandaag geen uitsluitsel over gekomen. Mogelijk komt dat nog op een later moment. Maandag gaat de zaak tegen Van L. en J. verder. Later staan ook nog andere verdachten terecht in deze zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl