Sinterklaas bij de landelijke intocht in Dokkum vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

NTR 'overspoeld' door gemeenten die Sinterklaas willen binnenhalen

2018 leek een treurig jaar te worden voor Sinterklaas. Er had zich begin maart nog geen enkele gemeente aangemeld als gastheer bij de omroep NTR, die de landelijke intocht altijd organiseert. De situatie kantelde door een noodkreet van de NTR in de vorm van een brandbrief en flink wat media-aandacht. Inmiddels heeft de NTR een luxeprobleem: de omroep wordt naar eigen zeggen "overspoeld met reacties".

Hoeveel van de 380 Nederlandse gemeenten zich hebben aangemeld, wil de NTR niet zeggen. Wel dat het aantal aanmeldingen na gisteren flink is gestegen. "Het blijft maar binnenkomen", zegt een woordvoerder. "We zijn enthousiast over de geweldige animo."

Het idee dat gemeenten minder zin hebben in de optocht vanwege botsingen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet houdt vanwege de vele aanmeldingen geen stand. Kennelijk wisten de gemeenten simpelweg niet dat zij zich konden aanmelden. "De NTR hoefde voorheen nooit aan marketing te doen", zegt de woordvoerder. "Maar een klein zetje was genoeg."

Naar aanleiding van een brief aan het Nederlands Genootschap van Burgemeesters hadden zich een paar gemeenten aangemeld. Die gesprekken lopen. Daarbovenop gaat de NTR ook "serieus kijken naar alle andere aanmeldingen".

'Een haven is een must'

Er zijn wel wat voorwaarden: er moet een haven zijn, anders kan de stoomboot niet aanmeren. Ook moet er een "visueel interessante route" zijn naar het centrum, die binnen 20 minuten afgelegd kan worden door Sint met zijn paard.

Enkele gemeenten hebben zelf al gezegd geïnteresseerd te zijn in de intocht. Zo laat burgemeester Van Schaik van Harderwijk weten dat zijn stad een mooie optie is. Ook Hengelo heeft zich gemeld bij het comité voor de landelijke intocht, weet RTV Oost.

Roermond en Weert willen er ook een gooi naar doen, meldt 1Limburg. De CDA-fracties in Den Bosch en Tilburg hebben aan hun stadsbestuur gevraagd om de intocht binnen te halen, schrijft Omroep Brabant. Ook de VVD in Meijerijstad staat te trappelen om de Sint te ontvangen in de gemeente Veghel.

Friesland lijkt het drama bij Dokkum vorig jaar alweer vergeten. Het Friese dorp Akkrum heeft oren naar de intocht. Advocaat Hans Anker vindt dat de traditie moet blijven bestaan, zegt hij tegen Omrop Fryslân. Ook in de gemeente Súdwest-Fryslân is Sint welkom, als het aan de plaatselijke PvdA ligt.

In Zeeland hebben verschillende gemeenten zich gemeld, schrijft Omroep Zeeland. Burgemeester Marga Vermue denkt aan een samenwerking tussen Breskens, Sluis en de nieuwe jachthaven van Cadzand-Bad.

Tenslotte ziet Groep De Mos, de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag, een nationale intocht in de Hofstad ook wel zitten, schrijft Omroep West.

De NTR hoopt zoals gebruikelijk in mei bekend te maken waar de landelijke intocht plaatsvindt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl