NOS NieuwsAangepast

'Evers bracht het ultieme ochtendgevoel op de radio'

Edwin Evers kondigt einde ochtendshow aan

"Het is de allermoeilijkste beslissing die ik ooit heb moeten nemen", met die woorden kondigde Radio 538-diskjockey Edwin Evers zijn vertrek aan vanmorgen. "Ik ben heel erg toe aan een ander leven, waarin ik tijd en lucht krijg om andere dingen te doen."

Als Evers (46) in december afscheid neemt, heeft hij 21 jaar de ochtendshow Evers staat op gemaakt en een onuitwisbaar stempel gedrukt op hoe Nederlandse radio klinkt. "Hij heeft het ultieme ochtendgevoel op de radio neergezet", meent radiomaker Paul van der Lugt.

Van der Lugt was de zendercoördinator die Evers zijn ochtendshow gaf op 3FM. Hij lokte hem daarvoor weg bij het net commercieel geworden Veronica, dat een veel kleiner bereik had. "Ik vond dat hij zat te verpieteren bij Veronica. Ik kende zijn voorkeur, de radio die hij leuk vond en graag wilde maken. Dat kwam hij toen doen bij 3FM."

'Edwin is uniek'

"Zijn muzikaliteit, gevoel voor timing en humor maakten Edwin uniek", zegt Jeroen van Inkel, radiomaker van het eerste uur en tegenwoordig presentator van de ochtendshow op NPO Radio 5. "Hij wist die André van Duin-achtige typetjes te integreren in zijn radioprogramma. Dat was voor hem niemand gelukt."

Een van Edwin Evers' bekendste imitaties was die van Frank en Ronald de Boer, die hij in zijn radioshow vaak tegelijk aan de telefoon kreeg. Hoe deed hij dat?

Hoe deed Edwin Evers Frank en Ronald de Boer na?

"Hij bracht vrolijkheid op de radio in de ochtend", schetst Van der Lugt. "Radio waarmee je wakker wil worden. Je wordt op de hoogte gebracht met niet alleen het harde nieuws, maar ook soft. Zodat je vrolijk aan je dag begint. Dat is heel belangrijk bij een ochtendshow."

De persoonlijkheid van Evers sloot daar naadloos op aan: de ideale schoonzoon. "De ultieme boy next door", typeert Van der Lugt hem. "Als we het dan over schoonzonen hebben is Giel Beelen degene die je dochter 's nachts uit haar nest trekt om haar mee te nemen, terwijl Edwin gezellig komt avondeten."

Het is inspannend om elke ochtend om 04.00 uur op te staan en twee uur later vrolijk op zender te gaan.

Paul van der Lugt

Al na twee jaar kaapte Radio 538 Evers weg bij 3FM. Daar groeide zijn programma uit tot de best beluisterde ochtendshow van de Nederlandse radio.

"Zo gaat dat dan. Er komen kapers op de kust, jongens met veel geld. Dat is moeilijk te weerstaan", stelt Van der Lugt nonchalant. "538-baas Erik de Zwart had me eerder nog voor gek verklaard dat ik te veel betaalde voor Evers. Een half jaar later legde hij het viervoudige op tafel."

Toch is Evers altijd zichzelf gebleven, zegt Van Inkel. "Er lopen bij 538 nogal wat bla-bla-types rond, maar hij heeft zich daardoor nooit gek laten maken."

Van der Lugt kan begrijpen dat Evers nu stopt. "Je moet maar eens proberen om elke ochtend om 04.00 uur op te staan en twee uur later vrolijk op zender te gaan. Dat is best inspannend."

"Ochtendshows zijn keihard werken, het is afzien", zegt ook Van Inkel. "Vroeger bij de marine telde één dienstjaar voor twee. Zo bezien heeft hij eigenlijk 42 jaar gewerkt."

Het is de vraag hoe sterk Radio 538 blijft zonder Edwin. Ik denk dat ze een enorme klap krijgen door zijn vertrek.

Jeroen van Inkel

"Zijn vertrek zet de hele radiomarkt op zijn kop", denkt Van Inkel. "Door de kracht van Edwin is die de laatste vijftien jaar behoorlijk op slot geweest. Dit biedt kansen voor zijn collega's."

Hij vraagt zich af hoe Radio 538 zijn vertrek gaat opvangen. "Het is natuurlijk de vraag hoe sterk 538 blijft zonder Edwin. Dat gaan we de komende periode merken. Ik denk dat ze een enorme klap krijgen door zijn vertrek."

Wat Evers gaat doen is nog niet bekend. Meer met muziek, gaf hij zelf vanmorgen al aan. Misschien toch nog wat radio, speculeerde hij verder. Van der Lugt denkt dat Evers niet voorgoed van de radio is. "We zullen denk ik nog wel van hem horen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl