De man wordt afgevoerd naar het ziekenhuis NOS / Ireen Oostveen

De man die gisteren van de publieke tribune in de Tweede Kamer sprong, zegt dat hij spijt heeft van zijn actie. Hij was bij zijn volle verstand, maar zegt dat hij het erg vindt dat Kamerleden het hebben gezien.

Het incident gebeurde bij een debat over de georganiseerde misdaad. Toen VVD-Kamerlid Arno Rutte het woord voerde, sprong de man over de reling van de publieke tribune. Hij had een touw om zijn nek, dat was vastgebonden aan de tribune toen hij sprong.

Aan Omroep Gelderland deed de 65-jarige man uit Groenlo zijn verhaal. De man zegt dat hij sprong om de politiek wakker te schudden. Hij pleit al enige tijd voor de 'decriminalisering' van cannabis.

"Ik ben niet depressief, ik heb dit met mijn volle verstand gedaan. Het was een daad van liefde voor de aarde en de mensen." Hij heeft wel spijt dat mensen het hebben moeten zien. "Het is natuurlijk nogal wat, ik heb geprobeerd om ze wakker te schudden."

Grote schrik in Tweede Kamer als man van publieke tribune valt

De man bivakkeerde de afgelopen weken voor de ingang van de Tweede Kamer om actie te voeren voor de legalisering van wietteelt. Toen hij geen reactie kreeg, besloot hij 'zijn leven te geven' voor de zaak. '"Het kwam ineens in me op om dit te doen. In die twee maanden heb ik Kamerleden petities gestuurd en nooit wat gehoord, ze liepen allemaal om mij heen terwijl ik daar zat." Hij kondigde zijn actie ook aan op Facebook.

De man zegt dat het goed met hem gaat. "Ik lig nog in het ziekenhuis omdat ze bang zijn dat ik nog een zwelling in mijn hoofd en nek oploop. Maar ik heb echt niks." Hij werd gisteren afgevoerd met een brancard, maar naar eigen zeggen had hij zelf de Tweede Kamer uit kunnen lopen.

De betrokken Kamerleden zeiden gisteren dat ze erg geschrokken zijn van de actie. Volgende week woensdag is er een bijeenkomst van slachtofferhulp. Getuigen van het incident kunnen zich daarvoor aanmelden.

STER reclame