EPA

De gijzeling in een supermarkt in Trèbes in het zuiden van Frankrijk is voorbij. Rond 14.30 uur opende de politie de aanval op de supermarkt. De dader is doodgeschoten, hij was volgens president Macron een terrorist.

Sinds het einde van de ochtend hield een man een onbekend aantal mensen in gijzeling. Er zijn twee doden gevallen en zestien mensen gewond geraakt. De gijzelnemer schoot een van de gijzelaars aan het begin van zijn actie door het hoofd. Hoe de andere gijzelaar is omgekomen is nog niet duidelijk.

Een paar uur voor de gijzeling schoot de dader ook een vrouw dood toen hij de auto van het slachtoffer wilde stelen. Met die auto is hij naar Trèbes gereden.

Doden bij gijzeling Zuid-Frankrijk

Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist, meldt SITE, een organisatie die communicatie van terroristische organisaties monitort. Volgens Franse media riep de gijzelnemer dat hij Islamitische Staat steunt en dat hij de vrijlating eist van Salah Abdeslam, de enige overlevende verdachte van de aanslagen in Parijs in 2015. De minister van Binnenlandse Zaken zei tijdens een persconferentie dat de gijzelnemer alleen handelde.

De Franse president Macron zegt vanaf een EU-top in Brussel dat het gaat om een terreurdaad. Hij komt eerder terug naar Parijs voor overleg met zijn kabinet.

Premier Rutte noemt de gijzeling een vreselijk drama. "Veel is nog onduidelijk, maar zeker is dat Frankrijk angstige uren beleeft", zei Rutte in Brussel. "Op de eurotop hebben we president Emmanuel Macron en via hem alle Fransen verzekerd van onze betrokkenheid. We staan zij-aan-zij in onze voortdurende strijd tegen terreur", aldus Rutte.

Gewonden

Bij de aanval in Trèbes raakten ook drie politieagenten gewond. Een van hen is er slecht aan toe. Hij bevond zich in de supermarkt. De agent had aangeboden om de plaats in te nemen van een van de gegijzelden. In Franse media wordt hij gezien als een held.

De gijzeling werd uitgevoerd door een Marokkaan van 26, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Hij was bekend bij justitie en politie om kleine vergrijpen, maar niet als radicale moslim.

Kort voor de gijzeling schoot de gijzelnemer in Carcassonne, zo'n tien kilometer van Trèbes, op politieagenten. Daarbij raakte een politieman gewond.

STER reclame