Matt Haarms blaast uit op de reservebank Getty

"Mijn haar is lang bovenop en kort aan de zijkant. Dat zijn ze niet gewend in Amerika." Matt Haarms, de 20-jarige Amsterdammer van 2,21 meter, wordt bij het collegebasketball in de Verenigde Staten niet alleen geroemd om zijn basketbalkwaliteiten, maar vooral ook om zijn 'Hollandse' haardracht.

"Met name kinderen rond de tien, elf jaar vinden mijn haar heel leuk", vertelt Haarms met onvervalst Amerikaans accent in het NOS Radio 1 Journaal. "Veel jongens gaan naar de kapper en willen mijn haar precies zoals ik. Dan krijg ik foto's toegestuurd van hun nieuwe kapsel."

Op 22 april 1997 komt Matt Haarms in Nieuw-Sloten ter wereld. Hij is een sportieve jongen en probeert het als voetballer, judoka, zwemmer en schaatser. Het blijkt allemaal niets voor hem te zijn. En dan komt basketbal op zijn pad.

Zijn eerste punten gooit hij in Osdorp bij de Harlem Lakers, waar vader Peter voorzitter is. Op 17-jarige leeftijd trekt Haarms de stoute schoenen aan: hij verhuist in zijn uppie naar Barcelona.

Avontuur

Na een succesvol seizoen in Spanje volgt een Amerikaans avontuur in Wichita, Kansas waar hij zijn high school afmaakt en later in West Lafayette, Indiana. Daar is Haarms nu - letterlijk en figuurlijk - de grote man op Purdue University.

Matt Haarms legt aan Getty

De afgelopen week is Haarms hot in Amerika. Hij heeft een groot aandeel in de 76-73 zege op de Butler Bulldogs, waardoor hij met de Boilermakers is doorgedrongen tot de Sweet 16, de eliteclub van het collegebasketball. "Dit is het EK voetbal voor de Amerikanen", legt hij uit.

Maar met de hashtag #HaarmsHair steelt hij plotsklaps pas echt de harten van de March Madness-fans. "Mijn haar is echt een groot ding hier. Het was zelfs trending topic op sociale media", zegt Haarms, die na bijna elke pass of ieder schot zijn haar terug in model brengt.

"Als het voor mijn ogen komt, wil ik het weghalen. Of ik dat bewust doe? Nee, ik heb het helemaal niet door."

Haarms vindt alle aandacht rondom zijn kapsel wel leuk, maar "ik hoop vooral dat het om mijn basketbalkwaliteiten gaat". En dat ook de bij collegebasketball in groten getale aanwezige scouts daar op letten. Wie weet zit er een toekomst in de NBA in. "Ik hoop het wel. Dat zou mooi zijn. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor Nederland."

Zegevieren in stijl

Als freshman mag Haarms nog niet met clubs om de tafel zitten. Dus voordat hij zijn bekende Nederlandse voorgangers Rik Smits en Francisco Elson achterna kan gaan, wil Haarms vannacht rond 3.00 uur Nederlandse tijd eerst zijn duel in de Sweet 16 winnen. Uiteraard in stijl.

"Of mijn haar al goed zit? Nu nog niet, maar bij de wedstrijd hopelijk wel."

Matt Haarms (midden) vecht voor de bal Getty

STER reclame