Ronald Koeman, de nieuwe bondscoach
NOS VoetbalAangepast

Ronald Koeman, toptrainer met een gesloten ziel

Ronald Koeman beleeft vrijdagavond zijn vuurdoop als bondscoach van het Nederlands elftal. De volgende stap in een carrière die al zoveel omvat. Langs de Lijn-verslaggever Ragnar Niemeijer sprak vier mensen die nauw met Koeman hebben samengewerkt.

Het beeld dat naar voren komt, is dat van een man die zijn persoonlijk lief en leed niet deelt. Over zijn trainerskwaliteiten is het oordeel eensluidend: die zijn buitengewoon goed.

Afstandelijk, maar correct

Lex Immers maakte van dichtbij mee hoe Feyenoord met Koeman als coach tussen 2011 en 2014 de aansluiting met de top in de eredivisie hervond. "Hij is van de discipline. Met regeltjes en details. Ik had een speciale band met hem. Maar dat was niet persoonlijk: hij laat je toe tot een bepaalde hoogte. Hij blijft de trainer."

Journalist Bert Nederlof schreef vijf jaar geleden een biografie over Koeman. "Hij is afstandelijk naar de media, maar wel altijd correct. Hij komt zijn afspraken na en zal tijdens interviews nooit na een kwartier vragen hoe lang het nog duurt. Ik ben er ook niet achter gekomen waar die muur vandaan komt die hij om zich heen heeft gebouwd."

Edward Sturing zag als assistent van Koeman bij Vitesse hoe de huidige bondscoach in 1999 debuteerde als hoofdtrainer. "Hij was veel verder in zijn denken dan de spelers. Hij dacht twee, drie stappen vooruit; daar was niet iedereen aan toe. Daar moest ik hem soms in remmen."

Ontslag bij Valencia

Niet overal was het hosanna, weet ook Bert Nederlof: "Hij heeft alles meegemaakt. Hij is kampioen geworden, maar kent ook ontslag." Dat laatste overkwam Koeman bij Valencia in 2008, al na een half jaar. Hedwiges Maduro was destijds speler bij de Spaanse club.

"Hij moest oudere spelers vervangen. Dat waren clubiconen. Iedereen keerde zich tegen hem, terwijl hij moest verjongen van het bestuur. Daarvan heeft hij veel geleerd", aldus Maduro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl