Het eind van de boulder-hype lijkt nog niet in zicht
Aangepast

Waarom het einde van de boulder-hype nog niet in zicht is

  • Stella Vrijmoed en Anna Pruis

  • Stella Vrijmoed en Anna Pruis

Squash, golf en skaten: elk decennium kent z'n eigen sporthypes. Boulderen en padel zijn op dit moment nog kleine sporten, maar groeien snel. Zijn het hypes, of de sporten van de toekomst? Vandaag duiken we dieper in het boulderen.

Het vraagt een flinke dosis doorzettingsvermogen om je hangend aan een piepklein blokje omhoog te slingeren om de laatste greep te bereiken. Welkom bij boulderen: de klimsport waarbij je - zonder zekering- via verschillende routes een wand van zo'n 4,5 meter beklimt.

De sport is booming, concludeert ook het Mulier Instituut. Ruim tien jaar geleden werd de eerste zelfstandige boulderhal gebouwd, inmiddels zijn het er al bijna twintig. Ook traditionele klimhallen en fitnesslocaties hebben steeds vaker een boulderwand staan.

In de video hieronder spreken we met Robbert. Hij zat in een dal, maar klom daaruit dankzij boulderen.

Robbert kwam van z'n problemen af door boulderen

Naar schatting zijn er tienduizenden boulderaars, van wie 75 procent onder de 40 jaar is. De sport is met name populair onder twintigers.

"Uit onderzoek blijkt dat dit echt nieuwe sporten zijn, dus geen mensen die overstappen van andere klimsporten", zegt Naomi Persoon van de Klim- en Bergsportvereniging. "Veel overstappers komen van fitness." Maar ook bij kinderen is het populair. Voor sommige boulderhallen zijn er al wachtlijsten.

Bij boulderen gaat het niet alleen om het fysieke, maar ook het mentale aspect. Want soms moet je wel honderden keren een route proberen, voordat het lukt. "Alle puzzels die je met je hoofd oplost, moet je met je lijf uitvoeren", zegt Naomi. "Een goede workout voor je lichaam én je hersenen."

"Je bent samen aan het uitvogelen: hoe ga ik dit probleem oplossen?", vult Taran Tai-Tin-Woei aan, hij werkt bij boulderhal Block013 in Tilburg. "Het is een individuele sport, maar je bent eigenlijk nooit alleen bezig en dat vind ik het mooie eraan. En de problemen blijven moeilijker worden, dus je kan altijd door."

Bij boulderen draait het er ook om de route samen 'op te lossen'

Doordat je bij boulderen op verschillende niveaus kan klimmen en daarbij niemand nodig hebt om je te zekeren, is de drempel om ermee te beginnen laag. Klein nadeeltje: een abonnement is relatief prijzig, die kost al snel 50 euro per maand.

"Boulderhallen zijn commerciële bedrijven, dus die moeten ook zorgen dat ze blijven bestaan", zegt Persoon. "Het is heel fijn dat we onszelf kunnen bedruipen, dat is niet weggelegd voor elke sport. Maar dat maakt het inderdaad wel wat duurder, al valt het vergeleken met een fitnessabonnement wel weer mee."

De halve finale van de World Cup Boulder in Eindhoven

De verwachting is dat boulderen nog een extra boost gaat krijgen, want vanaf 2020 is het ook te zien op de Olympische Spelen. Daar is het dan onderdeel van sportklimmen. Dat bestaat uit drie onderdelen: lead, speed en boulderen. Bij lead gaat erom wie het hoogst kan klimmen, bij speed wie het snelst omhoog kan en bij boulderen wie de minste pogingen nodig heeft.

"Het is goed voor de zichtbaarheid", zegt Naomi van de Klim- en Bergsportvereniging. "In de boulderhallen gebeurt alles binnen, dus je ziet niet wat het is. We hopen dat door de Olympische Spelen nog meer mensen gaan kennismaken met de sport."

De kans dat Nederland daar om de medailles mee gaat doen, is trouwens klein. "2020 komt nog een beetje te vroeg voor Nederland", voorspelt Naomi. "Eigenlijk hopen we dat in 2024 sportklimmen nog steeds een olympisch onderdeel is en dat we ons daar meer op kunnen richten. We investeren nu in de jeugd, zodat die zo veel mogelijk wedstrijdervaring opdoet. Inmiddels worden daar ook podiumplekken gehaald."

Deel artikel: