In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Gronings stel in hongerstaking uit protest tegen gaswinning

Jan en Jannie zijn in hongerstaking

In Appingedam zijn twee mensen al dagen in hongerstaking. Jan Holtman (66) heeft al elf dagen niet gegeten. Jannie Knot (57) doet sinds zondagavond met hem mee. Ze protesteren tegen de trage afhandeling van claims vanwege aardbevingsschade als gevolg van gaswinning in Groningen.

De twee verblijven in een container op het terrein van het Centrum Veilig Wonen in Appingedam. De burgemeester heeft vandaag opnieuw een bezoek gebracht aan beide hongerstakers. Hij wilde hen informeren over zijn ontmoeting met minister Wiebes van Economische Zaken. Tijdens dat gesprek vorige week kwam de situatie van de hongerstakers ook aan de orde.

In bed

"Het was een goed gesprek en binnenkort praten we verder", zegt hij tegen RTV Noord. "Wat ik kan doen, is proberen te bemiddelen, en kijken. Waar zit ruimte, waar zit beweging? Er moet een oplossing komen voor schrijnende casussen."

Marc Hamer | NOS

Het was de tweede keer dat Hiemstra bij de hongerstakers kwam kijken. Volgens een woordvoerder van de actievoerders gaat het naar omstandigheden goed met hen. Ze liggen beiden in bed en hebben bijna dagelijks contact met zorgverleners en zijn nog niet van plan te vertrekken.

De burgemeester is voorlopig niet van plan in te grijpen. "De gezondheid van de mensen staat buiten kijf. Daar letten verpleegkundigen ook goed op. Maar komt hun gezondheid op enig moment in het geding, dan moet de hongerstaking beëindigd worden. Daar zijn de hongerstakers het zelf ook over eens."

Advertentie via Ster.nl