Een Facebook-foto van Conditt
NOS NieuwsAangepast

Mark Anthony Conditt: 'slim, vredelievend', en een bommenlegger

Het zijn summiere aanwijzingen die uiteindelijk naar Mark Anthony Conditt leiden, de 23-jarige bommenlegger die de Amerikaanse stad Austin drie weken angst aanjaagt. Bewakingsbeelden uit een FedEx-kantoor blijken genoeg om hem op te sporen.

Wat opvalt aan de beelden is dat de witte jonge man een blonde pruik, een petje en roze werkhandschoenen draagt. Na enig onderzoek blijken de handschoenen alleen te koop te zijn bij de winkelketen Home Depot. Na doorspitten van uren aan bewakingsbeelden van die winkel, is er een match.

Een andere belangrijke aanwijzing: op de video is te zien dat de man wegrijdt in een rode Ford Ranger uit 2002. De politie besluit een aantal eigenaren van een dergelijke pick-uptruck, die voldoen aan het signalement, in de gaten te houden.

Dat was twee dagen geleden, vanaf dat moment duurt het leven van Conditt nog minder dan 24 uur. In de uren na zijn dood rijst een beeld van een gewone jonge man die problemen had, maar het blijft gissen wat voor problemen.

Conditt komt pakketjes brengen bij het FedEx-kantoor

Op zijn telefoon vindt de politie een 25 minuten durende videoboodschap, opgenomen omdat hij voelde aankomen dat hij gepakt ging worden. In de video beschrijft Conditt wat hij heeft meegemaakt de afgelopen weken. Over zijn motief zegt de jonge Texaan niets.

"Hij zegt niets over terrorisme, niets over haat. Het is een noodkreet van een jonge man met problemen in zijn persoonlijke leven", laat de politiechef van Austin weten, die de persoonlijke problemen niet verder specificeert. "Ik zou het zeker een bekentenis noemen, maar we gaan misschien wel nooit achter de redenen komen."

Onze familie is normaal, in elke zin van het woord.

Verklaring van de familie van Conditt

Familieleden en bekenden van Conditt worden veelvuldig geciteerd in Amerikaanse media. En ook die tasten in het duister. "Hij was rustig, vriendelijk, vredelievend en ik heb nooit tekenen van geweld gezien", zegt zijn oma.

"We hadden geen idee van de duisternis waar hij blijkbaar in leefde", laat de familie weten in een geschreven verklaring. "Onze familie is normaal, in elke zin van het woord." Een buurman noemt Conditt heel beleefd. "Ik snap er niets van. Maar dat is eigenlijk altijd met dit soort dingen. Je kan er geen vinger achter krijgen."

Een vriend met wie Conditt 5 jaar geleden omging noemt hem een diepe denker. "Hij was slim, had vaak een mening en kon ook wel dominant zijn in discussies. Maar ik heb geen idee wat hem heeft doen besluiten die bommen te maken."

Homoseksualiteit is onnatuurlijk.

Conditt in een blog uit 2012

Over de maatschappelijke standpunten van de 23-jarige Conditt is niet veel meer bekend dan wat hij in 2012 in een blog schreef voor een schoolopdracht. Het artikel heet 'Mijn standpunt bepalen'. Enkele van die standpunten: de doodstraf is goed en het homohuwelijk moet verboden worden. "Homoseksualiteit is onnatuurlijk. Als je kijkt naar het mannelijk en vrouwelijk lichaam, dan zie je dat die duidelijk bij elkaar passen", schrijft hij.

De dan 17-jarige noemt zich verder conservatief, maar schrijft ook dat hij niet genoeg informatie heeft "om zijn standpunt te verdedigen op de manier waarop het verdedigd zou moeten worden".

Het ouderlijk huis van Conditt in Pflugerville

Conditt groeit op als oudste van vier kinderen, die allemaal thuisonderwijs krijgen. Dat gebeurt in Pflugerville, een rustige buitenwijk van Austin. Als Conditt uit huis gaat, verhuist hij naar een woning nog geen twee kilometer verderop. In 2012 stopt hij voortijdig met zijn studie business administration en gaat hij in een fabriek werken. De laatste tijd zat hij werkeloos thuis.

Dat duurt tot ongeveer 2 maart, dan begint het verhaal dat Conditt bekend zal maken. Op die dag explodeert een pakketje in de handen van een schijnbaar willekeurige inwoner van Austin. Het pakket was niet verstuurd per post, maar op de stoep neergelegd, waarschijnlijk door Conditt zelf. De 39-jarige vinder overlijdt.

Tien dagen later zijn er twee soortgelijke incidenten, waarbij weer een dode valt, een 17-jarige jongen ditmaal. Meerdere mensen raken gewond. Omdat alle drie de pakketjes zijn neergelegd voor de deur van etnische minderheden, vermoedt de politie een racistisch motief.

NOS op 3 maakte een tijdlijn van de gebeurtenissen:

Tijdlijn: de bommenlegger van Austin

Maar die theorie komt al snel op losse schroeven te staan: op 18 maart ontploft een bom in een welvarende, overwegend witte wijk. Twee mannen van in de twintig raken gewond. Niet alleen de plaats wijkt af, ook de werkwijze. Ditmaal heeft de bommenlegger het explosief in de berm naast een stoep gelegd. Aan het explosief is een struikeldraad vastgemaakt om het te laten ontploffen.

Het draadje is aan de andere kant vastgeknoopt aan een bord met de tekst 'Let op, hier spelen kinderen'. Dat bord blijkt Conditt later te hebben gekocht met vier andere exemplaren, ook bij Home Depot.

De rode Ford van Conditt in de berm van de I-35

Dan verandert het patroon weer: de dader begint pakketten te versturen. Hij doet dat onder het pseudoniem Kelly Killmore, zo blijkt later. In een postsorteercentrum explodeert op 20 maart een pakket met daarin spijkers en ander metaal. Een ander pakket, dat niet afgaat, wordt gevonden in een kantoor van FedEx.

Dat is ook het kantoor waar de opnamen gemaakt worden. Die beelden leiden ertoe dat Conditt wordt gevonden bij een hotel in Austin. Hij zit daar in zijn auto en rijdt weg als hij zwaarbewapende agenten op zich af ziet komen.

Na een korte achtervolging parkeert Conditt zijn rode pick-uptruck in de berm van Interstate 35. Agenten omsingelen het voertuig, tot er een knal klinkt. Ruiten van de Ford sneuvelen, een agent raakt gewond en Mark Anthony Conditt is op slag dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl