China, Shenzhen City
NOS Nieuws

China bijna wereldkampioen aanvragen patenten

Van 'werkplaats van de wereld' naar 'laboratorium van de wereld'. Over drie jaar is China wereldkampioen patent-aanvragen. De voorspelling komt van de WIPO, de organisatie van de Verenigde Naties die wereldwijd patentaanvragen registreert en beheert.

De groeispurt van China als innovatieland duurt al jaren. Sinds 2003 wordt de procentuele stijging van het aantal Chinese patentaanvragen in dubbele cijfers geschreven. Vandaag meldde de WIPO dat China vorig jaar met een neuslengte voorsprong Japan van de tweede plaats heeft verdreven. Alleen de Verenigde Staten vroegen in 2017 meer patenten aan.

patenten 2017 (bron: WIPO)

land aantal aanvragen
VS 56.624
China 48.882
Japan 48.208
Duitsland 18.982
Zuid-Korea 15.763

In Washington heerst grote bezorgdheid over de Chinezen, die de VS voorbijstreven in kunstmatige intelligentie, halfgeleiders, quantum-computers en andere digitale innovaties. President Trump beschuldigt China ervan dat het ideeën pikt van de VS. Hij zou aanstaande vrijdag met nieuwe importheffingen ter waarde van 50 miljard euro China een slag willen toebrengen.

patenten 2017 (bron: WIPO)

bedrijf land aantal aanvragen
Huawei (telecom) China 4024
ZTE (telecom) China 2965
Intel (processors) VS 2637
Mitsubishi Electric (elektronica) Japan 2521
Qualcomm (telecom) VS 2163

Vermeende Chinese diefstal van intellectueel eigendom is zeer moeilijk te beoordelen, zegt WIPO-topman Francis Gurry. "De realiteit is dat er een concurrent bij is." Over de Amerikaanse beschuldigingen zegt Gurry geen oordeel te kunnen vellen, omdat hij geen bewijzen heeft gezien en ook geen aanklacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl