Oliseh spoort zijn spelers als coach van Fortuna Sittard aan tot meer doelpunten
NOS Voetbal

Beschuldigingen Oliseh aan Fortuna krijgen mogelijk een staartje

Met een ontluisterende voorstelling waarbij beschuldigingen werden geuit over zwart geld en illegale activiteiten hebben de ontslagen trainer Sunday Oliseh en zijn voormalige werkgever Fortuna Sittard de arbitragecommissie van de KNVB met een heikele kwestie opgezadeld.

De zitting dinsdagavond krijgt mogelijk nog een staartje buiten de muren van de rechtszaal vanwege Olisehs claim dat zich rond de Limburgse club criminele activiteiten afspelen. De integriteitscommissie van de KNVB en de FIOD volgen de zaak namelijk nauwlettend.

Het was een bijzondere vertoning in de bosrijke campus van de KNVB in Zeist. Inzet van de zitting was een 'gewone' ontslagkwestie, maar de argumenten om aan te tonen dat de werkrelatie toch écht verstoord was, maakten onmiskenbaar duidelijk dat in de verstandhouding tussen Oliseh en Fortuna niets normaal was.

Tijdens de urenlange arbitragezitting kwamen verhalen voorbij over fysieke bedreigingen, pesterijen, scheldpartijen, opzettelijk koude douches, intimiderende teksten over matchfixing en dubbele petten bij spelerstransfers.

Meest in het oog springend waren anekdotes over zwarte betalingen in de kleedkamer en een illegaal contractvoorstel. Volgens Oliseh zouden enveloppen vol 'zwarte' contanten zijn uitgedeeld na een wedstrijd. Ook zou de clubeigenaar, de Turkse zakenman Isitan Gun, op het vliegveld van Düsseldorf hem twee contracten hebben aangeboden. Eén officieel en één onofficieel.

Olisehs woorden werden met hoon en gesis ontvangen door het kamp Fortuna. Volgens hen is er belastingtechnisch altijd netjes gehandeld. Directeur Creemers: "Sommige spelers hebben nou eenmaal graag contant geld in handen. Alles is gebruteerd bij de salarisafhandeling."

Venijn

Binnen vier weken doet de arbitragecommissie van de KNVB uitspraak over de ontslagkwestie. Een inhoudelijk oordeel over alle aantijgingen zal dan niet komen.

Maar de zaak heeft zoveel meer venijn dan dat. Niet voor niets zat een opsporingsmedewerker van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) als nieuwsgierig toehoorder bij de zitting. Ook heeft de integriteitsunit van de voetbalbond onderzoek aangekondigd. Voor de KNVB is niet het ontslag, maar de vermeende criminele activiteiten bij Fortuna het uitgangspunt voor onderzoek.

"We hebben vooralsnog alleen met Oliseh gesproken en hebben het verdere onderzoek, in het belang van de arbitragezaak en het onderzoek van de integriteitseenheid, vooralsnog laten rusten tot de arbitragezaak. Nu de arbitragezaak is geweest gaat de integriteitseenheid verder met het onderzoek," stelt een woordvoerder.

"Over het onderzoek zelf en de duur ervan kunnen we, vanzelfsprekend, op dit moment geen uitspraken doen."

FIOD

Ook een opsporingsmedewerker van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) volgde de rechtszaak met interesse. "Wij zijn geïnteresseerd in de financiën rond de sport", duidt een woordvoerder zijn aanwezigheid.

"Of we iets oppakken rond deze kwestie kunnen we niet zeggen. Daarover doen we nóóit uitspraken. Maar als we bij zo'n rechtszaak zijn, doen we dat natuurlijk vanwege de financiële aspecten. Niet vanwege de koude douches."

In een reactie geeft de FIOD in algemene zin aan, naast financieel-economische fraude en belastingfraude, óók aandacht te hebben voor onbekende (buitenlandse) investeerders en investeringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl