De nepbrief
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Student aangehouden voor nep-verkiezingsbrief Rotterdam

Een 24-jarige student uit Rotterdam is gearresteerd omdat hij de verkiezingen probeerde te beïnvloeden. Hij stuurde bewoners een nepbrief namens de gemeente. Mensen mochten alleen stemmen als ze een voldoende haalden voor een onlinetest over democratie.

De brief leek bedrieglijk echt: het gemeentelijk logo op de envelop en op de brief waren perfect nagemaakt. De lezer werd opgeroepen om op de site stemdrempel.nl vragen in te vullen over de verkiezingen, schrijft RTV Rijnmond.

Nep-envelop

Wie de vragenlijst had ingevuld, kreeg een scherm te zien dat hij niet mocht stemmen omdat hij over te weinig voorkennis beschikte. Bovendien verschenen pop-upschermen met aanbiedingen om programma's te downloaden. De gemeente heeft direct aangifte gedaan van misleiding.

Schoolopdracht

Het cyberteam van de politie achterhaalde snel wie de afzender was. Gisteravond doorzocht dit team zijn woning. De man is aangehouden; een andere verdachte wordt later verhoord. Mogelijk volgen nog meer arrestaties.

De provider heeft de site uit de lucht gehaald. De politie vermoedt dat de hele opzet te maken heeft met een schoolopdracht van een hbo-opleiding. De makers hebben hun excuses aangeboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl