Inspectie onderzoekt nieuwe methode asbestverwijdering
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) doet onderzoek naar een nieuwe methode om asbest te verwijderen. Het gaat om MiniContainment, een werkwijze waarbij asbestverwijderaars geen beschermende kleding hoeven te dragen.
Bij de methode wordt een kast over asbesthoudende objecten, zoals een vensterbank, geplaatst. Via openingen in het frame kunnen medewerkers met handschoenen de asbest verwijderen. De deeltjes die daarbij vrijkomen, worden weggezogen door een aangesloten stofzuiger.
Door deze manier van werken hoeven verwijderaars geen speciale kleding aan te doen, zoals de 'maanmannetjespakken' die vaak wordt gebruikt bij het verwijderen van asbest. Het pand hoeft vaak maar deels ontruimd te worden, en bij asbest in een woning kunnen bewoners thuis blijven tijdens de werkzaamheden, claimt het bedrijf.
Dagblad Trouw schat dat zeker veertien bedrijven met MiniContainment werken. Dagelijks zouden tientallen mensen de methode gebruiken. De Inspectie SZW kan dat niet bevestigen.
Eigen verantwoordelijkheid van bedrijven
De Inspectie stelt nu een onderzoek in. Het bedrijf achter MiniContainment moet gaan aantonen dat de methode veilig is. Onderzoeksbureau TNO gaat erop toezien dat het onderzoek goed wordt uitgevoerd.
Tot die tijd kunnen bedrijven blijven werken met deze verwijdermethode. "Het is de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven om met apparatuur te werken waarvan je zeker weet of het veilig is", zegt een woordvoerder van de Inspectie.
Het bedrijf achter MiniContainment stelt dat de methode voldoet aan alle voorwaarden die de asbestbranche stelt. Volgens het bedrijf is er sprake van een "absoluut veilig systeem, wanneer er gewerkt wordt volgens de werkinstructies." Het bedrijf stelt dat er ruim 10.000 saneringen mee zijn uitgevoerd, met positieve resultaten bij de eindcontroles.
'Streek van de concurrentie'
Volgens Trouw hebben verschillende asbestverwijderingsbedrijven in 2016 hun zorgen geuit bij inspecteurs over de veiligheid van MiniContainment.
Die waren er vooral over de stofzuiger die de asbesthoudende deeltjes weg moet zuigen. Volgens onderzoeksbureau TNO kan de stofzuiger asbestdeeltjes lekken. Tijdens het gebruik van de stofzuiger is dat niet erg, stelt TNO. Maar het is onduidelijk wat er gebeurt als de stofzuiger uit staat.
Het bedrijf zegt zelf dat er geen sprake is van zo'n stofzuigersysteem, maar dat er een "speciaal voor MiniContainment aangepast apparaat gebruikt wordt, waardoor de beschreven risico's zich niet kunnen voordoen." De zorgen van andere bedrijven doet het bedrijf af als het creëren van onrust door concurrenten.
Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek van de Inspectie SZW klaar is.